Дроб сарма с булгур по Добруджански

08/05/2018
Петя Цанкова
отПетя ЦанковаПомощник Готвач853075
Приготвяне40 мин.
Готвене60 мин.
Общо100 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо316
  • Преглеждания за месеца47
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • агнешки дреболии - 1 купа предварително сварени и нарязани на дребно
  • булгур - 1/2 купа
  • ориз - 1 купа
  • пресен лук - 3 бр.
  • джоджен - 1 вр.
  • девесил - 1 вр.
  • червен пипер - 1 - 2 с.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • сол - на вкус
  • олио - 70 мл
  • бульон - 6 купи от агнешките дреболии
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурната се включва да се загрява на максимална температура. Тавата с олиото се слага във фурната да се загрее и в него се запържва леко нарязаният лук. Прибавят се дреболиите и се запържват и те.

Следва измитият хубаво със студена вода ориз, пържи се докато стане стъклен. Накрая се прибавя измитият булгур. Пържи се 1-2 минути, прибавя се червеният пипер, обърква се хубаво и цялата смес се залива с 6 купи агнешки бульон.

Посолява се на вкус. Слагат се и подправките - черен пипер и нарязания джоджен и девесил. Аз обикновено оставям и по 2 стръка цели от тях, които слагам накрая отгоре върху дроб сармата. Може също така да се сложи и чаена лъжичка сушена чубрица. Досещате се, че всичко е въпрос на предпочитания, вкус и традиции.

Разбърква се добре. Тавата се покрива с фолио и се слага във фурната да се пече на 250 градуса.

След около час фолиото се маха и тавата се връща обратно, за да се запече приятно дроб сармата.

Вкусна е както топла, така и студена. Сервира се и като самостоятелно ястие, и като гарнитура към агнешки порции, поднесени с пресен чесън.

Върви чудесно със студена бира или хубаво бяло вино!

Добър апетит!

* 1 купа=350 млподобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар