Карамелизирани ябълки с карамелено мляко

08/05/2018
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф72869845481
"Има един десерт, който завинаги остава в сърцето - представяме ви нашия "
Приготвяне15 мин.
Готвене10 мин.
Общо25 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо346
  • Преглеждания за месеца16
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • ябълки - около 8 - 10 бр. среден размер
  • дървени шишчета - за ябълките
  • масло - 100 г (не се ползва маргарин)
  • кафява захар - 200 г по - тъмна
  • царевичен сироп - 100 г или течен мед
  • кондензирано мляко - 200 г със захар
  • ванилия - 2 ч.л. екстракт
  • канела - 1 бр. пръчка
  • хартия за печене - много добре намаслена
  • кулинарен термометър
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хартията за печене много добре се намаслява с масло или неутрална мазнина. Ябълките се почистват и не се обелва от кората им, защото от остатъчната влага, която ще се появи, ще попречи за доброто им карамелизиране.

На котлон се поставя тенджера с достатъчно вода да заври. Сваля се от котлона. Ябълките се потопяват в горещата вода за 15-30 сек. По този начин ще се отстрани восъчното им покритие, ако са закупени от магазинната мрежа. Ако ябълките са от домашна градина не е необходимо да се обработват предварително.

Изваждат се и много добре се подсушават. Отстраняват се дръжките им чрез леко въртеливо движение. В средата им се поставя сладоледена шпатулка или здраво дървено шишче.

В касерола се изсипва кафявата захар, добавя се маслото, царевичният сироп или течен мед, ванилията и кондензираното мляко. Поставя се на умерен котлон при нерекъснато разбъркване с телена бъркалка.

Сместа много бързо загаря, затова не се оставя и секунда без внимание. Оставя се да къкри за около 10-12 минути на слаб котлон и когато градусите на кулинарен термометър покажат 130-140 градуса се сваля от котлона.

Подготвените ябълки се потопяват в карамелената смес, след това се потопяват в счукани орехи или дребни цветни пръчици и се поставят върху намаслената хартия. Охлаждат се напълно.подобни рецепти тук

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар