Софийски тутманик

04/01/2013
от Дарина МитеваНовак
"Този разкошен Софийски тутманик с много сирене е сред любимите ни от българската кухня"
Приготвяне40 мин.
Готвене40 мин.
Общо80 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо45 532
  • Преглеждания за месеца133
  • Преглеждания за седмицата60
  • Коментирана11 пъти
  • Рейтинг4,3 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 2 броя
  • сирене - 500 г краве
  • вода - 400 мл хладка
  • масло - 1 пакетче (125 гр) краве
  • мая - 1 кубче
  • захар - 1 с.л.
  • оцет - 2 с.л. ябълков
  • сол - щипка
  • яйца - 1 жълтък
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Размийте маята с топлата вода, захар и няколко с.л. брашно. Щом се е активизирала, добавете солта, ябълковия оцет, разбитите яйца и пресято брашно. Замесете меко и еластично тесто, което трябва да се раздели на 8 топки.

Покрийте ги с кърпа и ги оставете да втасат, докато удвоят обема си.

Разтопете маслото. Всяка топка тесто се потапя в маслото. Разтегляйте топките с ръце на кора с диаметър около 30-40 см. Всяка кора намазвайте с масло и поръсвайте с натрошено сирене щедро. По 2 кори се подреждат така една върху друга и се оформят на руло, като трябва да приготвите общо 4 такива рула.

Сложете рулата в подмазнена тава на охлюв, като краищата се съединяват. Отгоре намажете с разбит с малко вода жълтък и пожелание поръсете със сусам.

Оставете софийският тутманик да почине за около 15 минути и го пъхнете да се изпече в загряна умерена фурна на 200 градуса около 40 минути.подобни рецепти тук

5 16
4 10
3 3
2 1
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (11)

Даниела
Даниела
14.05.2014 14:23
рецептата е копирана от един друг сайт затова авторката е публикувала така рецептата, надали я е изпробвала, иначе щеше да коригира рецептата
1
0
Магдалена
Магдалена
06.01.2014 13:03
Никога не вземам под внимание колко е брашното в една рецепта.Колкото поеме,то се усеща.
0
0
валя
валя
26.11.2013 18:31
Който хич го нямя в кухнята така говори че'БРАШНОТО Е МНОГО".Когато нещо се меси никога със точност не можеш да кажеш колко брашно ще отиде.Месиш докато усетиш тестото.
4
0

Виж всички коментари или напиши такъв