Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Дивеч»Сърнешко в тиква

Сърнешко в тиква

Polina MatevaPolina Mateva
Новак
101357
Сърнешко в тиква1 / 3
05/01/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
6-8
"Този, който е измислил тази рецепта, е истински гений - опитайте и ще разберете за какво говорим"

Необходими Продукти

  • сърнешко месо - 400 гр.
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 2 глави
  • сланина - 100 гр. - най - добре от прясно заклано прасе (може да се замести с мас)
  • бяло вино - 100 мл.
  • черен пипер - 2 щипки
  • бял пипер - една щипка
  • дафинов лист
  • бульон - от диво прасе (може да се замести със зеленчуков бульон)
  • захар - 1 щипка
  • сол - 1 ч.л.
  • сметана - 2 - 3 с.л. течна - може и да се пропусне
  • тиква - 1 средно голяма
  • брашно - 2 с.л.
  • олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Добре почистеното месо се накисва с вода, малко оцет и една глава зрял лук, като лукът се натиска цял с длан, след което се обелва и нарязва на едро в маринатата.

Месото се подсушава преди готвене с попивателна кърпа (кухненска хартия) и се нарязва на кубчета. Ако има ребра се нарязвят на по-малки или се обезкостяват. Поръсват се с черния пипер, сол и една лъжица брашно, разбърква се с ръка.

Сланината се запържва в малко мазнина и се дабавят късовете месо. След като се задуши се изважда и в същия мазен сос се добавя малко брашно, лука, морковите, постепенно бялото вино и бульонът, дафиновия лист и щипката захар. Като поври се добавя и сметаната и се напълва издълбаната тиква, като се оформя похлупак от дръжката.

Пече се в тава с една водна чаша вода и се завива във фолио. Пече се около два часа на 180-200 градуса. Накрая се отнема фолиото и при желание тиквата се запича до кафяво.

Реже се на големи парчета като торта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
52
43
33
20
10
Дай твоята оценка: