Пухкава питка със сирене и поръска от семена

09/05/2018
Super MamA
отSuper MamAНовак30
"Питката, която с гордост да сложите на всяка трапеза по всякакъв повод "
Приготвяне40 мин.
Готвене30 мин.
Общо70 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо154
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • мая - 1/2 кубче (20 г)
  • топла вода - 2 ч.ч.
  • сол - 1 щипка
  • захар - 2 ч.л.
  • брашно - 800 - 900 г /тип 500/
  • сирене - 300 г
  • олио - за намазване на тесто и тава
  • жълтъци - за намазване на питката
  • семена - около 50 г белен слънчоглед, мак, ленено семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изсипваме 2 ч.ч. топла водичка в голяма купа, разтваряме маята, като леко разбъркваме около 1 мин, добавяме захарта, изчакваме 5 мин да престои.

Добавяме сол и пресяваме брашното, разбърквайки с дървена лопатка, докато сместа не стане толкова гъста, че да изисква месене с ръце. Месим около 5-6 минути тестото, намазваме го с олио и оставяме в купата, покриваме купата с хавлиена кърпа и изчакваме 30 мин.

През това време загряваме фурната на 180 градуса.

След като престои 30 мин, разточваме тестото и поръсваме с натрошеното сирене равномерно по цялата повърхност. Навиваме на руло и режем на 8 равномерни части. Получават се завити шайбички, оформяме ги с ръка и ги редим в намазаната с олио тава. След като наредим питката в тавата, намазваме с жълтък, поръсваме със семена и вкарваме във фурната. Печем до златисто-кафеникав оттенък.

Проверяваме с клечка за зъби дали е изпечено, ако клечката е суха - нашата питка е готова.

Ако е мокра, но питката е придобила вече златист цвят отгоре, просто намалете фурната на 160 градуса и вкарайте за още 10-тина минути.

Успех :)подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!