Традиционни шведски захарни кифлички (Sockerkringla)

10/05/2018
marcheva14
отmarcheva14Иноватор65468943061
Приготвяне20 мин.
Готвене10 мин.
Общо30 мин.
Порции20
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо680
  • Преглеждания за месеца48
  • Преглеждания за седмицата10
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • мая - 25 г свежа или 7 г суха мая
  • масло - 125 г, стайна температура + още за намазване
  • прясно мляко - 200 мл, топло 37 градуса
  • ванилова захар - 1 с.л.
  • захар - 50 г кристал + за поръсване
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 550 г бяло + 3 до 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 170 градуса;
Плоска тава покрита с хартия за печене;
Работи се с миксер за по-голямо удобство, но може и да се измеси тестото на ръка.

Ако се ползва жива мая, е необходимо да се натроши в топлото мляко и да се остави да шупне.

Маслото и прясното мляко се загряват на котлон до 40 градуса. Свалят се от котлона и се прибавя натрошената свежа мая. Разбърква се и се оставя да шупне за 10 мин.

Готовата мая се изсипва в купата на миксера, прибавят се яйцата, захарта, ваниловата захар и брашното на два пъти.

Замесва се на ниска скорост на миксера и след като се образува грубо тесто, се добавя и останалото брашно. Измесването в началото е на бавна скорост, докато се приеме брашното изцяло, а след това на средна за около 3 до 4 мин.

Ако тестото е прекалено меко и лепнещо, може да се добавят внимателно лъжица по лъжица още малко - от 3 до 4 с.л. брашно. При мен добавянето беше около 3 с.л. Тестото ще се отлепи от стените на купата, изважда се и се поставя в леко намаслена купа с масло за около 40 мин.

Втасалото тесто се измерва на кантарче /при мен беше 1185 г/ и се разделя на 24 равни части - или около 50 г всяко парче тесто.

От всяко парче се оформя фитил с дължина 30-40 см. Завива се във формата на подкова, без да се разрязва горната му част, усукват се един в друг, а след това с ръце малко се издължава, като дясната ръка разтегля и усуква нагоре, а лявата разтегля и усуква надолу. Двата края на тестото отгоре се кръстосват в ляво и дясно, или обратно. По този начин се оформя и претцел, може да си погледне рецептата, ако нещо не е ясно с оформянето.

Подреждат се в тавата, оставят се да втасат отново за около 15 мин.

Пече се на 170 градуса за около 10-12 мин.

Допълнителната бучка масло се разтопява и когато се извадят кифлите от фурната, още горещи се намазват обилно с разтопеното масло и се поръсват обилно с по-едра бяла захар.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар