Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Яхния»Яхния от миди с картофи

Яхния от миди с картофи

Владка ПанайотоваВладка Панайотова
Иноватор
1432391401624
Яхния от миди с картофи
Снимка: Sunny Petkova
1 / 2
10/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
3

Необходими Продукти

  • миди - 400 - 500 г само месото, замразени
  • картофи - 500 г
  • пресен чесън - 2 стръка
  • зелена чушка - 1 бр. прясна
  • праз - 1 бр. бялата част само
  • зехтин - 3 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • мастика - 50 мл или бяло вино
  • майорана - 1/2 ч.л.
  • розмарин - 7 - 8 иглилчки пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички зеленчуци /без картофите/ се режат на ситно и се сотират в дълбок тиган за не повече от минута. Слагат се заедно. Когато поомекнат, ги поръсваме с червен пипер и около 1 ч.л. сол.

Заливаме с 200-300 мл топла вода и оставяме да къкри на тих огън под капак около 15 минути. Но преди това се слагат и картофите.

По малките се слагат цели, а по големите се режат. Трябва да са с еднаква големина. Ако картофите са пресни, не е необходимо да се белят, а само да са добре измити и почистени с четка.

Доматеното пюре се разрежда с мастиката и се добавя след 15 минути.

Добавят се и мидите така, както са замразени. Къкри още 10 минути.

Подправя се с розмарин и майоран и след 5 минути се сваля от огъня. Ястието може да се обогати с рулца от раци и калмари.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sunny Petkova
Sunny Petkova
Пробвах мидите след 10-15 минути и бяха жилави. Аз ги варих към 30-40 минути и станаха много хубави. Дори добавих и малко ситно нарязан магданоз. Яхнийката стана чудесна.
21.01.2019 16:26