Сироп от бял бъз

10/05/2018
Dora Grozeva
отDora GrozevaПомощник Готвач107252672
"Как да бутилирате аромата на пролетта в няколко лесни стъпки - рецептата четете тук "
Приготвяне60 мин.
Общо60 мин.
Порции5
Сготви+1 точки
17 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо34 449
  • Преглеждания за месеца228
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена17

Необходими Съставки

  • цвят - 35 бр. бял дървесен
  • захар - 3 кг
  • вода - 3 л
  • лимони - 5 - 6 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Цветовете се почистват и измиват. В голям съд се поставят измитите цветове, поръсват се със захарта и се долива водата. Разбърква се и се оставя в хладилник за 24 часа, като от време на време се разбърква, за да се разтопи захарта.

Лимоните се измиват добре, защото се ползват цели с кората. Нарязват се на кубчета и се добавят в съда, в който сме поставили цветовете, захарта и водата. Отново се разбърква и се поставя в хладилника за още 24 часа.

Сместа се прецежда, останалите в цедката лимони и цветове се изцеждат с помощта на тензух и получения сироп се разбърква и се пълни в шишенца с метални капачки.

Наливам студена вода в широка тенджера или тава - толкова, колкото да покрие капачката, като подреждам шишетата с капачките надолу. Завира и държа 5-10 минути само за капачката. Изваждам шишетата, изстиват, измивам ги и си ги прибирам.

Така готовият сироп може да издържи до следващата година.

Преди консумация разреждам с вода до желания вкус, добавям резенче пресен лимон и листенца прясна мента. В горещите дни добавям кубчета лед. Невероятно ароматен, разхлаждащ и с много приятен вкус е.

У дома това е единственото безалкохолно, което се пие винаги с охота.

От тази рецепта излиза около 5 литра сироп.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар