Калкан, печен на жар

11/05/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф6014562724
Приготвяне25 мин.
Готвене25 мин.
Общо50 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо251
  • Преглеждания за месеца39
  • Преглеждания за седмицата7
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • калкан - 1 риба (около 1 кг)
  • зехтин - 50 мл.
  • масло - 2 с.л. меко
  • бяло вино - 125 мл.
  • оцет - 3 - 4 с.л.
  • чесън - 3 скилидки
  • дафинов лист - 1 бр.
  • кайенски пипер - 1 сухо чушле, по желание
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • магданоз - 3 с.л. накълцан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Напалете скарата, като изчакате да остане на живи въглени. Изключително препоръчително е въглищата да са дървени, а ако са дъбови - най-добре.Това ще придаде допълнителен аромат на калкана и ще се слеят ароматите на море и гора.

Поставете скарата (намазнена) на средна позиция или малко под средната, ако обичате леко прегорели крайчета. Най-удачно е да ползвате двойна скара с дръжка, в която да прищипете рибата и така обръщането да стане по-лесно.

2. Почистете рибата от вътрешностите, измийте и подсушете. Тъй като за скарата ползваме голям калкан, чистенето може да се окаже трудна задача, затова може да помолите да го направят в рибарския магазин, откъде го закупите.

3. Изпечете морския дар цял за 10 минути от всяка страна. Зависи от размера на калкана, затова е хубаво да го наблюдавате. Ако вашият е малък, задължително редуцирайте времето за готвене, за да не стане сух. Имайте предвид и че след отстраняване от огъня рибата ще продължи да се готви още докато е гореща.

4. След като обърнете веднъж, направете сосчето, с което ще я залеем. За целта загрейте маслото и зехтина и в тях пуснете дафиновия лист и лютото чушле. Сложете чесъна на филийки и запържете за кратичко. Налейте виното и изчакайте да се редуцира наполовина, след което отстранете от огъня и сипете оцета, сол, черния пипер и накълцания магданоз. С количествата можете да варирате според вкуса си.

5. Готовата риба положете в голямо плато и залейте с топлия сос, отстранявайки дафиновия лист.

Това е любим мой метод за поднасяне на каквато и да е бяла риба на скара като със елементите за сосчето не спирам да експериментирам добавяйки или заменяйки всеки път по нещичко и споделяйки го със вас!

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 10
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Петя Цанкова
Петя Цанкова
12.05.2018 01:32
Голяма вкусотия! Благодаря за споделената рецепта!
0
0
Ваня Георгиева
Уникална риба и рецепта. За жалост не е по джоба на всеки. :(
1
0
Йорданка Ковачева
И аз рядко приготвям калкан, Ванче :( а толкова да го обожавам! Една от любимите ми риби е! Страхотна вкусотия! Благодаря ти за оценката! :)
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв