Козуначена пита с локум и бадеми

от Саня Новак
11/01/2013
Приготвяне40 мин.
Готвене60 мин.
Общо100 мин.
Порции10-12
Сготви+2 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо5 345
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг2,3 от 5

Необходими Съставки

Начин на приготвяне

Всички продукти, трябва да са поне със стайна температура, но в никакъв случай хладни или студени.

Разтворете маята в половината прясно мляко с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Разбийте яйцата и добавете предварително стопената в 2-3 с.л. вода захар. Добавете киселото мляко и останалото прясно мляко. Най-накрая добавете ароматите и активизиралата се мая. Постепенно добавяйте брашното със стрития в него витамин С. Към края започнете да добавяте при замесването стопеното масло, разбъркано с олиото.

Готовото тесто премесете отново с портокаловите и лимонови коричките. Ако е нужно, добавяйте по още малко брашно.

Оставете готовото тесто да втаса напълно на топло място.

Втасалото тесто разделете на 7-9 топки. Всяка се разтегле, добавят се пожелание ядки, стафиди или парченца локум, а може и всичко. Фитилите се усукват, след което се завиват на тока. Така приготвените топки се подреждат в подмазнена тава.

Загрейте фурната на 50 градуса и сложете козуначената пита да втаса вътре за още 15 минути. След това я намажете с разбит жълтък с малко олио или вода и сложете да се изпече вече на 180 градуса с вентилатор само отдолу за 20 мин. След това включете да се пече и отгоре и изпечете козуначената пита до гортовност. Към края може да я поръсите с малко бадеми и захар, които ще й придадат много хубав вид.подобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 1
4 0
3 0
2 4
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

албена
албена
15.03.2013 15:38
става лесно и е много вкусна
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни Рецепти