Родопски пататник с точени кори

12/05/2018
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaИноватор4901955441
"Родопски пататник, ама набързо - с точени кори, защото сме наистина гладни "
Приготвяне45 мин.
Готвене45 мин.
Общо90 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо303
  • Преглеждания за месеца62
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • картофи - 1 кг сорт Агрия или Санте
  • кромид лук - 150 г
  • краве сирене - 200 г добре узряло
  • точени кори - 1 пакет ръчни
  • краве масло - 100 г (най - апетитен е с домашно)
  • растителна мазнина - 3 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • гьозум - 3 - 4 с.л. изсушен
  • сол
  • черен пипер на вкус
  • сушени манатарки - 5 - 6 бр. по желание горски гъби
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме добре картофите и ги подваряваме за кратко с подсолена кипяща вода. След като се охладят, се обелват и настъргват на едро ренде.

Лукът нарязваме на ситни зарчета и сотираме в 2-3 с.л. масло. Към задушения лук прибавяме нарязаните гъби.

Прибавяме ги към картофената смес, в която настъргваме сиренето, стриваме гьозума и овкусяваме със сол и черен пипер.

Прибавяме растителната мазнина и разбитите яйца, като отделяме 1 жълтък за намазване.

Разбъркваме добре плънката за пататника.

Разстиламе корите, намазваме ги с разтопено масълце и разпределяме равномерно от картофената плънка.

Навиваме на рула, намазваме ги с разбит жълтък и печем в предварително загрята фурна до зачервяване.

Пататникът се поднася като топла закуска, но също тъй вкусен и като студено предястие.

Уточнение: В плънката можете да настържете картофите в суров вид, както и кромида.

В оригиналната рецепта се точат две кори, като плънката се поставя в средата.

Печенето е на печка с дърва, като пататникът се обръща внимателно в друга тава и приплъзвайки се допича и от другата страна.

Варианта с точените кори е по-бърз и също толкова вкусен.

Ароматът на изсушените манатарки е божествен, но в момента разполагам с мариновани горски гъби.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Величка Щърбанова
Защо не съм се сещала да сложа манатарки в пататника, направо незнам?!.... Интересен вариант!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв