Шоколадов венец с бели ягоди

13/05/2018
Петя Цанкова
отПетя ЦанковаПомощник Готвач853075
"Нищо не разведрява мрачното настроение така, както парче от този невероятен шоколадов венец с бели ягоди "
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
17 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо423
  • Преглеждания за месеца3
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена17

Необходими Съставки

  • За кекса
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • какао - 3 с.л.
  • вода - 3 с.л., топла
  • За крема
  • заквасена сметана - 400 г
  • краве масло - 40 г, разтопено на стайна температура
  • ванилова захар - 1 п.
  • захар - 150 г, пудра
  • шоколад - 4 - 5 с.л., течен
  • За глазурата
  • шоколад - 200 г, млечен
  • краве масло - 100 г
  • За декорация
  • ягоди
  • шоколад - бял
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата разбиваме със захарта до побеляване.

Какаото го размиваме с топлата вода и го добавяме към сместа.
Прибавяме и брашното при внимателно бъркане.

Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена кексова форма и печем в предварително загрята фурна до готовност - до суха клечка.

Вадим от формата и оставяме да изстине.

След това отрязваме капаче от горната страна около 1.5 см дебелина.
Слагаме го внимателно настрана, без да го счупим.

Вътрешността на кекса издълбаваме с лъжица внимателно, като оставим от двете страни поне по 1- 1.5 см ръб.

Приготвяме крема, като разбием с лъжица сметаната, маслото, захарта и ванилията.

С готовия крем пълним кекса и изравняваме.

Отгоре на 5-6 места сипваме по лъжица от течния шоколад.

С ножче намазваме ръбовете с течен шоколад, за да може да залепнат при затварянето.

Затваряме с капачето.

Така напълнения кекс заливаме с глазурата, приготвена от разтопения в МФ шоколад и разбит енергично с кравето масло до еднородна смес.

Украсата на този ужасно вкусен и сочен десерт оставям на вашето въображение!

Аз го украсих с пресни домашни ягоди, потопени в разтопен бял шоколад :)

Друг вариант - с желирани бонбони и капки разтопен бял шоколад.

Да ви е сладко!подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Яница Николова
Изглежда чудесно!
1
0
Яница Николова
Моля!
0
0
Петя Цанкова
Петя Цанкова
13.05.2018 15:38
Благодаря!В разрез също е чудесен! А и всяка порция поднесена с бяла ягодка е блаженство за небцето,ммм :)
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!