Орехова торта Кафе-мус

13/05/2018
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф68169444201
"Всеки път, когато някой ни почерпи с орехова торта кафе-мус, ни става едно такова хубаво на душата "
Приготвяне30 мин.
Готвене20 мин.
Общо50 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо540
  • Преглеждания за месеца43
  • Преглеждания за седмицата14
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • БЛАТ
  • брашно - 225 г, бяло
  • бакпулвер - 1/12 ч.л. - 6 г.
  • сода бикарбонат - 1/4 ч.л.
  • кошер сол - 1/2 малка ч.л.
  • масло - 170 г, стайна температура
  • захар - 100 г кристал
  • кафява захар - 100 г светла
  • яйца - 3 бр. L, стайна температура
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • прясно мляко - 80 мл, пълномаслено
  • кафе - 1 1/2 с.л. бързо разтворимо, разтворено в 1 с.л. гореща вода
  • орехи - 55 г, грубо нарязани
  • кафе мус
  • маскарпоне - 250 г
  • пудра захар - 60 г, пресята
  • ванилия - 1/2 ч.л. екстракт
  • кафе - 2 ч.л. бързо разтворимо, разтворени в 1 ч.л. гореща вода
  • сметана - 200 мл пълномаслена 35%, охладена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна 170-180 градуса;
Две кръгли форми; намаслени и покрити с хартия - диаметър 20 см.

В купа се пресяват брашното, бакпулверът, солта и содата. Оставят се настрана.

В купата на миксера се разбива маслото до крем. Добавят се и двата вида захар и се разбива за около 3-4 мин на висока скорост на миксера. С шпатула се изтъргват стените на купата.

Яйцата се добавят едно по едно, като след всяко се разбива, докато се приеме, добавя се ванилията.

На ниска скорост на миксера се прибавя на три пъти брашното, като се редува с млякото на два пъти. Завършва се с брашно. Разбива се, само докато се смеси с продуктите.

Накрая се прибавят и грубо нарязаните орехи. Разбърква се с шпатула до хомогенност.

Сместа се изсипва във формите, като предварително се измери на кантарче, около 400 г за всяка форма. Заглажда се.

Пече се на 175 градуса за около 15-20 мин или до суха клечка, поставена в средата на тортата.

Изважда се от фурната, оставя се във формите за около 10 мин и след това се обръщат блатовете върху решетка. Отстранява се хартията. Охлаждат се напълно.

Кафе мус:
В купата на миксера се изсипва маскарпонето и се разбива на ниска скорост до крем.

Добавя се пресятата пудра захар, ваниловият екстракт, разтвореното кафе и се разбива до крем.

Изсипва се студената сметана и се разбива на висока скорост, докато се превърне в плътен сняг.

Купата се сваля от миксера.

От муса се изважда около 140-160 г крем и се заделя за по-късно.

Блатовете се обръщат от гладката им страна.

Поставя се на подходящ поднос на торти и се намазва с половината крем-мус с шпатула.

Захлупва се с втория блат, като се обръща гладката /равната/ му страна да е отгоре. Намазва се равномерно с втората половина крем-мус.

Заделеният крем-мус се поставя в пош със звезда № 1 на Wilton.

Отгоре се шприцоват розички. Посипват се с филиран бадем или във всяка розичка се поставя ядка орехи.

Тортата се оставя в стил Рустик, не се измазват страните ѝ.

Оставя се в хладилник за около 1 час.

Източник: joyofbaking

Тортата не е прекалено сладка, въпреки че има 200 г захар. Отличава се с нежен кадифен крем кафе, маскарпоне и сметена.

Маскарпонето би могло да се замени с качествено крема сирене със същите количества.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар