Малка питка Маргаритка

13/05/2018
Roksi
отRoksiПомощник Готвач1035390
"Питка като слънце, питка като цвете, питка, която да приготвите за най-близките си "
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 037
  • Преглеждания за месеца48
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко прясното мляко и в него разтворете маята. Прибавете захарта и 3-4 супени лъжици от брашното. Разбъркайте и покрийте съда с кърпа за 10-15 минути, докато маята се активира.

Пресейте брашното и направете кладенче. По ръба наръсете солта.
Изсипете вътре втасалата мая, зехтина, 1 яйце и един белтък (жълтъка заделете за намазване на питката).

Замесете меко тесто.

Старайте се да не добавяте повече брашно, но месете, докато спре да лепи по ръцете.

Покрийте тестото с кърпа и го оставете на топло за 30-40 минути, докато удвои обема си.

Разделете готовото тесто на 4 еднакви части и една малка.

Оформете на топчета и разточете всяко (без малкото топче, то ще е центърът на питката) на кръгла кора с диаметър 20-25 см.

Намажете с разтопено масло.

Натрошете сиренето и сложете 1/4 върху всяка кора.

Разрежете през средата, така ще получите два полукръга.

Започнете да навивате от двата края към средата. Ще видите от снимките.

Намаслете тава с диаметър 25 см и наредете в кръг.

В средата сложете малкото топче. Оставете отново да втаса.

Намажете питката с отделения жълтък, който сте смесили с 1 с.л. прясно мляко.

Наръсете с маково семе средата, а по края със сусам.

Печете в загряна фурна на 180 градуса с вентилатор за 30 минути до получаване на приятен загар.

Да Ви е сладко!подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар