Пълнозърнест хляб с овесени трици в хлебопекарна

17/05/2018
"Здраве с помощта на хлебопекарната - вижте как да приготвите лесно пълнозърнест хляб с овесени трици "
Приготвяне30 мин.
Готвене80 мин.
Общо110 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо110
  • Преглеждания за месеца24
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • вода - 400 мл гореща
  • овесени трици - 130 г
  • мед - 1 1/2 с.л. или кафява захар
  • краве масло - 50 г / 1 1/2 суп. л./
  • сол - 1 1/2 ч.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • типово брашно - 230 г
  • пълнозърнесто брашно - 220 г
  • пшенични трици - 1 с.л. с връх
  • ленено семе - 1 с.л.
  • мая - 2 1/2 ч.л. /= 1 пак. 7 г/
  • семена - лен, сусам, мак, слънчоглед /по желание/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа заливам овесените трици с водата - гореща, но не вряла, добавям меда и оставям да се накиснат за 25 минути.

Докато чакам си отмервам брашната и смилам лененото семе. Може и да се счука в хаванче, ако предпочитанието е да е по-едро.

Когато 25 мин. изтекат, включвам пекарната за 2 минути на програма ПЕЧЕНЕ. Изключвам и слагам маслото в контейнера на машината да се разтопи. Изсипвам накиснатите трици и всички останали продукти в реда, в който са написани, и включвам пекарната на програма ПЪЛНОЗЪРНЕСТ ХЛЯБ, като настройвам за 1 кг и средно препечена коричка.

Следя процеса на месене, тъй като независимо от определените грамажи, самият състав и начин на влагане на продуктите предполага, че е възможна корекция.

Тестото се получава по-мекичко от стандартното, но не бива да маже под бъркалките. Ако е необходимо се добавя още малко брашно. Или пък вода, но това е по-малко вероятно. Важно е да се следи, което си е валидно за всички рецепти.

След като програмата приключи изваждам хляба и охлаждам върху решетка поне 30 минути, но е желателно час.

По желание при сигнала може да се добавят различни предпочитани семена.подобни рецепти тук

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар