Лечебен мехлем от невен по рецептата на Мария Требен

17/05/2018
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaИноватор4971995551
"Хубаво е в хладилника винаги да има по едно бурканче лечебен мехлем от невен по рецептата на Мария Требен, човек не знае кога може да му потрябва "
Приготвяне5 мин.
Готвене15 мин.
Общо20 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 374
  • Преглеждания за месеца107
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • невен - 2 шепи от билката
  • мас - 250 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Невенът (Calendula officinalis) е градинско средиземноморско цвете със силна лечебна сила. Мехлемът, приготвен от билката, има широко приложение в народната медицина.

Измитите и добре подсушени цветчета, заедно със зелените дръжки, нарязваме на ситно. Поставяме ги в стъклен съд, заедно със свинската неосолена мас.

Загряваме сместа на много слаб огън, за да не прегорим мазнината. След като цветовете на невена се "позапържат" леко, разбъркваме сместа и отстраняваме съда от огъня.

Покриваме го с фолио и оставяме да престои на хладно 24 часа. На следващия ден сместа леко се затопля, но на водна баня.

Филтрира се през ленена кърпа и се насипва в предварително приготвени чисти и сухи стъклени бурканчета. Винаги запазвам такива от хайвер, горчица или дори от крем за лице, подходящи за целта. Практични са за ценен лековит подарък на близки и приятели. Съхраняваме в хладилник.

Остатъците от изцедените цветове използваме като лапа, върху ленена кърпа при проблеми с разширените вени. Лапите могат да се използват до 3-4 пъти.

Мехлемът от невен подпомага зарастването на рани и образуването на нова тъкан. Подходящ е при възпаление на вените, незаздравяващи язви на варикозни вени, фистули, подутини от измръзване и рани от изгаряне.

Съвет: Ако имате непоносимост към свинската мас, можете да я замените с друго масло или зехтин.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар