Gotvach.bg»Рецепти»Рецепти за Здраве»Лечебен мехлем от невен по рецептата на Мария Требен

Лечебен мехлем от невен по рецептата на Мария Требен

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Лечебен мехлем от невен по рецептата на Мария Требен
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
18/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
20 мин.
Порции
4
"Хубаво е в хладилника винаги да има по едно бурканче лечебен мехлем от невен по рецептата на Мария Требен, човек не знае кога може да му потрябва"

Необходими Продукти

  • невен - 2 шепи от билката
  • мас - 250 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Невенът (Calendula officinalis) е градинско средиземноморско цвете със силна лечебна сила. Мехлемът, приготвен от билката, има широко приложение в народната медицина.

Измитите и добре подсушени цветчета, заедно със зелените дръжки, нарязваме на ситно. Поставяме ги в стъклен съд, заедно със свинската неосолена мас.

Загряваме сместа на много слаб огън, за да не прегорим мазнината. След като цветовете на невена се позапържат леко, разбъркваме сместа и отстраняваме съда от огъня.

Покриваме го с фолио и оставяме да престои на хладно 24 часа. На следващия ден сместа леко се затопля, но на водна баня.

Филтрира се през ленена кърпа и се насипва в предварително приготвени чисти и сухи стъклени бурканчета. Винаги запазвам такива от хайвер, горчица или дори от крем за лице, подходящи за целта. Практични са за ценен лековит подарък на близки и приятели. Съхраняваме в хладилник.

Остатъците от изцедените цветове използваме като лапа, върху ленена кърпа при проблеми с разширените вени. Лапите могат да се използват до 3-4 пъти.

Мехлемът от невен подпомага зарастването на рани и образуването на нова тъкан. Подходящ е при възпаление на вените, незаздравяващи язви на варикозни вени, фистули, подутини от измръзване и рани от изгаряне.

Лечебният мехлем от невен по рецептата на Мария Требен е много полезен.

Съвет: Ако имате непоносимост към свинската мас, можете да я замените с друго масло или зехтин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
58
41
30
20
10
Дай твоята оценка: