Хлебче с айрян в йенско стъкло

17/05/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф6044572733
"Този аромат, този неустоим аромат на прясно изпечен хляб, който ви кара да забравите за всичко останало "
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо356
  • Преглеждания за месеца97
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г + за доизмесване
  • суха мая - 7 г
  • айрян - 300 мл гъст
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в купа и го смесете със сухата мая и захарта.

Направете кладенче и в него сипете айряна (на стайна температура или леко затоплен) и олиото.

Замесете еластично и нелепнещо тесто, като си добавяте брашно, ръсвайки по плота в процеса на месене.

Накрая добавете и солта в тестото малко по малко. Правим това, защото така даваме време на маята да се активира, а солта забавя този процес.

Оформете топка и я поставете в малка тавичка от йенско стъкло (18.5 см. диаметър, високи стени, покрита с хартия за печене), ръснете малко брашно по повърхността и загладете леко. Оставете така в топло помещение да втаса и удвои обема си.

Бухналият хляб изпечете в загрята на 180 градуса фурна за около 35 минути или до златист загар.

Щом извадите от фурната покрийте с чиста кърпа за 15 минути, за да поомекне коричката.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар