Печена Щука

Печена Щука1 / 2
18/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5

Необходими Продукти

  • щука - 1 бр. около 4 - 5 кг (колкото е по - голяма рибата толкова по - малко кости има)
  • зехтин - 2 с.л.
  • сланина - 100 г
  • черен пипер - 5 зърна
  • дафинов лист - 2 бр.
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • сол - за натриване на рибата
  • магданоз - 1/2 - връзка (или копър, въпрос на вкус)
  • лимони - 1/2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

По-правило много големите риби се дерат, но с риба до 4 кг., може би и няма да се наложи да я дерете.

Тъй като щуката е малко по-суха риба на дъното на тавата в която ще печем рибата се слагат тънки резенчета сланина. Рибата почистена и добре измита се подсушава и натрива със сол, включително и отвътре.

Отвътре наръсваме и черен пипер. Гръбчето на рибата нарязваме на всеки 10 см. без да разрязваме до край (разрезът е малък).

Лимоните режем на тънки резенчета, а тях на две, така че в разрезите на рибата да има по една половинка.

Слагаме рибата върху сланината, от страни дафиновите листа, черния попер на зърна и водата, а с мазмината, поливаме самата риба. Печем в силно сгорещена фурна за 30 мин.

Магданозът се наситнява и поръсва, след като я извадим от фурната (или във всяка порция). Сервира се със сварени или пържени картофки и салата според сезона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: