Чудна морковена торта с орехов крокан

17/05/2018
Roksi
отRoksiПомощник Готвач1035490
"Не си прав, Зайо Байо, морковената торта е ужасно вкусна "
Приготвяне40 мин.
Готвене60 мин.
Общо100 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо289
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1 ч.ч. = 200 мл

Започнете с приготвянето на ореховия крокан. В сух тефлонов тиган сложете нарязаните на едро орехи и захарта. Бъркайте непрекъснато около 5-6 минути. Когато орехите се запекат и захарта се карамелизира ги изсипете върху хартия за печене и ги разстелете. Оставете да се охладят напълно.

Настържете морковите на едро ренде. В купа смесете олиото и захарта и бъркайте с миксер, докато захарта се разтопи.

В друга купа смесете сухите съставки (брашно, бакпулвер, сода, канела). Започнете да прибявате към сместа от олио и захар яйцата едно по едно, като бъркате след всяко. След това на части прибавете сухите съставки. Ще се получи доста гъста кексова смес.

Смелете в блендер охладения орехов крокан. Заделете 1/3 от него за украса на тортата.

Прибавете към кексовата смес настърганите моркови, стафидите и останалия крокан. Рабъркайте с шпатула.

Разделете сместа на две части и изпечете всяка в тава (26 см), застлана с хартия за печене в загрята фурна на 160 градуса за около 30 минути или до суха клечка. Готовите блатове оставете да се охладят напълно върху решетка.

През това време си пригответе крема. Смесете течната сметана с пудрата захар и разбийте с миксер.
В друг съд смесете маскарпонето и крема сиренето. Разбъркайте добре. Може и с миксер на ниски обороти.

Започнете да прибавяте по малко от разбитата сметана към сместа със сирената. Получава се много пухкав крем.

Поставете единия блат в тортена чиния и върху него намажете 1/2 от крема. Сложете втория и останалия крем.

Намажете тортата и наръсете по края със заделения крокан. Поставете тортата в хладилник поне за една нощ.

Да Ви е сладко!

Рецептата, която ползвах, е на Люси Евтимова с леки мои корекции.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар