Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Есенна Торта с Тиква

Есенна Торта с Тиква

Есенна Торта с Тиква1 / 2
22/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
95 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
140 мин.

Необходими Продукти

  • масло - 125 г
  • яйца - 3 бр.
  • пудра захар - 1, 1/2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • ванилия - 1
  • канела - 1/4 ч.л.
  • орехи - 1/2 ч.ч. смлени
  • тиква - 1 ч.ч. настъргана
  • брашно - 2 ч.ч.
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • За глазурата
  • захар - 2/3 ч.ч.
  • течна сметана - 1/2 ч.ч.
  • орехи - 1/2 ч.ч. смлени или други ядки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Настържете тиквата на едро ренде и я смесете със смлените орехи и канела. Маслото се разбива със захарта да стане на пухкав крем и се прибавят жълтъците един по един. Белтъците се слагат в отделен съд.

Пресява се брашното с бакпулвера. В сместа се добавя на части брашно и кисело мляко, докато сместа поеме всичко, като вече бъркаме тестото с шпатула или дървена лъжица. Прибавяме и тиквената смес и внимателно разбъркваме и накрая сипваме разбитите на сняг белтъци, като разбъркваме отдолу нагоре.

В подмазана и набрашнена тортена форма изсипваме тестото, разпределяме го равномерно и печем в загрята фурна на 220°C за 45 мин, като след първите 10 мин намаляваме на 180°C.

Пробваме с шишче (дървено) или клечка за зъби. Захарта за глазура стопяваме до светъл карамел, дърпаме от огъня и прибавяме сметаната внимателно, защото пръска, връщаме на котлона, за да се разтопи карамелът.

Извадената от формата и охладена торта се залива с карамела от средата навън, поръсва се с ядките.

П.П. Може да се хапва и без глазура, поръсена с пудра захар, но с глазурата е по-фина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: