Шкембе с кисело мляко

19/01/2013
Michelle
отMichelleНовак1010
"Нека се съберем поне 1000 фена на шкембе чорбата - дайте своя глас за любимата супа "
Приготвяне20 мин.
Готвене130 мин.
Общо150 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо105 397
  • Преглеждания за месеца591
  • Преглеждания за седмицата5
  • Коментирана10 пъти
  • Рейтинг3.3 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • свинско шкембе - 600 г
  • яйца - 2 бр. жълтък
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • червен пипер - 2 ч. л.
  • сол - на вкус
  • олио - 120 мл
  • чесън - 5 – 6 скилидки
  • оцет - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Шкембето се измива и се слага в тенджера със студена вода да ври на силен огън около час – час и половина (до готовност).

След като се свари, шкембето се изважда от тенджерата и се нарязва на малки хапки (парчета) и се връща отново в тенджерата да си ври на по-слаб огън.

В отделен съд се разбиват жълтъците и киселото мляко, след което бавно се прибавя към бульона с шкембето. Слага се и солта и ври още около 10-ина минути.

В тиган през това време се запържва олиото с червения пипер и се добавя към готовото шкембе. Ястието се поднася със съд, в който сте пресовали (счукали) чесън и оцет.

Да ви е сладко!

подобни рецепти тук

5 13
4 9
3 8
2 13
1 4
Дай твоята оценка:

Коментари (10)

Гергана
Гергана
23.01.2017 14:52
Аз свинското шкембе също го правя с кисело мляко и става чудесно! Подобна е моята рецепта, но в застройката неслагам 2яйца, а 4 жълтъка.
1
0
Илияна Гегова
Извинявай, ама шкембе чорба с КИСЕЛО мляко и олио... блях. Поне я кръсти "Сиромашка шкембе чорба", защото няма нищо оригинално в тази рецепта. Гавра с шкембето.
24
6
Cvetomir
Cvetomir
31.01.2014 22:29
Правил съм шкембе чорба по много рецепти, но тази е най сполучливата:
Необходими продукти
1.Телешко шкембе 0,700 кг.
2.Краве масло 0,100 кг.
3.Олио 1 с.л.
4.Брашно 1 с.л.
5.Животинска готварска сметана 0,200 л.
6.Краве прясно мляко 1 л.
7.Червен пипер 3 с.л.
8. Сол
Шкембето се вари в 4 литра вода, когато се свари към него се добавя запръжката, която се състои от масло,сметана,червен пипер,олио и брашно.Накрая се добавя млякото и сол на вкус. Остава се да ври около 5 мин.
Бон апети!
30
2
Ivo
Ivo
16.04.2016 23:56
Добра рецепта. Аз варя шкембето в 80% мляко и 20% вода.
4 литра вода ми се вижда доста, а и нямам такъв съд, който да побере и водата и шкембето и млякото. Колко от нас имат такава тенджера ???
9
7

Виж всички коментари или напиши такъв