Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Солено Руло»Свинско бонфиле, печено на тиган

Свинско бонфиле, печено на тиган

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Свинско бонфиле, печено на тиган
Снимка: marcheva14
1 / 6
22/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
20 мин.
Порции
4
"Не просто рецепта, а истински майсторски клас на тема как да приготвим най-вкусното бонфиле на тиган"

Необходими Продукти

  • свинско бонфиле - около 680 - 700 г
  • сол - 1 ч.л. на люспи
  • черен пипер - 1/2 ч . л .
  • италиански подправки - 1 ч.л.
  • чесън - 1 ч.л. на прах
  • кориандър - 1 ч.л. на прах
  • чили - 1/2 ч.л. люспи
  • зехтин - 2 с.л.
  • масло - бучка
  • коняк - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 220 градуса.

Тиган, който е подходящ за поставяне във фурна.

Свинското бонфиле (Roasted Pork Tenderloin) се почиства от всички малки тлъстини и сухожилия. Подсушава се в домакинска хартия. С вилица се надупчва от двете му страни.

В купа се смесват всички сухи подправки и се разбъркват.

Филето се поставя на голяма дъска и с 1 с.л. зехтин се намазва от всички страни. Посолява се изцяло с подправките, които се втриват с ръка в месото. Оставя се за 30 мин на стайна температура.

Загрява се в тиган на висока температура с другата супена лъжица зехтин. Поставя се цялото парче месо и се запечатва от всички страни. Ползва се щипка, а не вилица, за да не се пробие с нея.

Накрая на готвенето се прибавя бучката масло и след като се разтопи, секунди след това се излива 1 с.л. коняк, трябва да изсъска от температурата и се фламбира. Фламбирането не е опасно, защото е в много малко количество алкохол. След като се угаси, веднага се прехвърля заедно с тигана в горещата фурна. Тук е моментът, ако се ползва сонда/термометър за месо, да се постави навътре в средата на месото.

Готви се за не повече от 5 до 7 мин.

Бонфилето, което съм приготвила, е с вътрешна температура 64-68 градуса С - Medium Well.

Изважда се и се поставя върху дъска да отпочине за 10 мин. След това се нарязва и се сервира с подходяща гарнитура по избор.

Източник: Natasha`s Kitchen

За да се изпече подходящо месото, съм ползвала термометър за месо.

Има няколко степени на изпичане за най-различните видове меса, а при тази рецепта съм го изпекла на 64 - 70 градуса С - Medium - Well вътрешна температура и при натиск отгоре има еластичност, т.е. веднага се връща в първоначална позиция и отвътре леко розовее с прекрасна външна запечена коричка.

Указанията, които се получават в рецептите за това колко да е изпечено добре месото, да не е сухо, са с няколко правила. Показват ни в зависимост от вида му и теглото му за колко време да достигне най-добрата граница на изпичане, а тя варира от вкусовите ни критерии.

Поставено във фурна или на котлон, грил вътрешната му температура бързо достига 80 градуса °C и времето, което трябва да достигне крехкост в повечето случаи е недостатъчно, затова е необходимо да се ползва термометър/ сонда за месо. Когато той ни покаже градуси от 63 - 65°C / 145 градуса F ( показвам и градуси във Фаренхайт, защото много термометри са означени в тези градуси) означава, че месото е добре изпечено и е време да се извади.

Степените на изпичане са няколко:

Very Rare 42-45°C ( 107, 6 F - 113 F) - прекалено кърваво, силно недопечено, почти сурово и соковете при разрязване са кърваво червени. 30 секунди на страна.

Rare - 45 - 49°C ( 113 - 120-20 F) изпечено изключително кратко, кърваво и соковете са с силно червен цвят. Пече се за 1 мин на страна.

Medium Rare - 50 - 52-3°C (122 - 125.6 F) по 2 мин на страна, все още недобре изпечено, но със силно изразена коричка. Пече се за 2.5 мин на страна.

Medium - 55 - 60-2°C (131 - 143 F) това е най-разпространен вид на изпичане с изразена изпечена коричка и кървяща сърцевина. Пече се за 3 мин на страна.

Medium Well - Done 64 - 71°C, тук има добре изпечена коричка с лек нюанс на розово отвътре. Пече се за 3 - 4 мин на страна.

Very Well Done - 74-82°C - изпечено така, че при разрязване да не протече и капка сок, в сърцевината е кафява и няма нюанс на розово, сухо и твърдо. Пече се за 5 до 6 мин на страна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: