Зеленчуков хляб с мед и брашно от лимец

23/05/2018
ВИЛИ-Виолета Матева
отВИЛИ-Виолета МатеваГуру191283565414
"С такъв хляб никой няма и да се сети за друго ясене - много вкусен и много ароматен "
Приготвяне50 мин.
Готвене40 мин.
Общо90 мин.
Порции7
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо238
  • Преглеждания за месеца71
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • брашно от лимец - 2 ч.ч.
  • брашно - 2 ч.ч. бяло
  • олио - 3 с.л. за тестото
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 20 г
  • вода - 50 мл за маята
  • прясно мляко - 200 мл
  • мед - 1 ч.л. пълна
  • плънка
  • моркови - 2 средни или 1 голям
  • пресен лук - 6 - 7 бр. пера
  • сол - на вкус
  • слънчогледово семе - 2 с.л. сурово
  • микс от семена - 2 с.л.
  • олио - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В хладка вода се разбърква маята с меда и малко брашно. Оставя се да бухне 10-15 минути. В тавичка смесваме бялото и брашното от лимец. В средата оформяме кладенче и сипваме активираната мая, сол, олио, прясно мляко и всичко се разбърква на топка тесто. Поръсваме с брашно на плота и замесваме тесто, което не лепне. Намазва се с олио и оставяме на топло за 40 минути да втаса, докато напълни тавата.

С намазнени пръсти се оформя правоъгълен блат. Докато втасва обелваме морковите и настъргваме на едро ренде. Нарязваме ситно пера лук и запържваме в тиган с 2 с.л. олио, докато омекнат.

Поръсват се с щипка сол и оставяме да се охлади леко. Разпределяме зеленчуците върху тестото и поръсваме със семената, като оставяме и лъжица семена за отгоре. Навива се на руло и поставяме върху хартия във форма за кекс.

Намазва се отгоре с една лъжица олио и поръсваме семена. Печем в загрята фурна 180°C до готовност около 40 минути, като към края може да се намали на 170°C.

Охлажда се върху решетка, нарязваме с къдрав нож. Аз не го чаках да изстине, нарязах и си личи, но вкусът е уникален.

Рецептата е на Илияна от блога Щъркелово гнездо!подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар