Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Зеленчуков хляб с мед и брашно от лимец

Зеленчуков хляб с мед и брашно от лимец

Зеленчуков хляб с мед и брашно от лимец
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 6
23/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
7
"С такъв хляб никой няма и да се сети за друго ясене - много вкусен и много ароматен"

Необходими Продукти

  • брашно от лимец - 2 ч.ч.
  • брашно - 2 ч.ч. бяло
  • олио - 3 с.л. за тестото
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 20 г
  • вода - 50 мл за маята
  • прясно мляко - 200 мл
  • мед - 1 ч.л. пълна
  • плънка
  • моркови - 2 средни или 1 голям
  • пресен лук - 6 - 7 бр. пера
  • сол - на вкус
  • слънчогледово семе - 2 с.л. сурово
  • микс от семена - 2 с.л.
  • олио - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В хладка вода се разбърква маята с меда и малко брашно. Оставя се да бухне 10-15 минути. В тавичка смесваме бялото и брашното от лимец. В средата оформяме кладенче и сипваме активираната мая, сол, олио, прясно мляко и всичко се разбърква на топка тесто. Поръсваме с брашно на плота и замесваме тесто, което не лепне. Намазва се с олио и оставяме на топло за 40 минути да втаса, докато напълни тавата.

С намазнени пръсти се оформя правоъгълен блат. Докато втасва обелваме морковите и настъргваме на едро ренде. Нарязваме ситно пера лук и запържваме в тиган с 2 с.л. олио, докато омекнат.

Поръсват се с щипка сол и оставяме да се охлади леко. Разпределяме зеленчуците върху тестото и поръсваме със семената, като оставяме и лъжица семена за отгоре. Навива се на руло и поставяме върху хартия във форма за кекс.

Намазва се отгоре с една лъжица олио и поръсваме семена. Печем хляба в загрята фурна 180°C до готовност около 40 минути, като към края може да се намали на 170°C.

Охлажда се върху решетка, нарязваме с къдрав нож. Аз не го чаках да изстине, нарязах и си личи, но вкусът е уникален.

Рецептата е на Илияна от блога Щъркелово гнездо!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: