Празнична погача със сусам и бадеми

26/05/2018
Ваня Георгиева
отВаня ГеоргиеваГуру1343136513634
"И за да бъде празникът пълен - празнична погача със сусам и бадеми "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо430
  • Преглеждания за месеца135
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо активирайте маята с малко от топлото прясно мляко, захар 2 с.л. и 2 с.л. брашно. Счупете яйцата и отделете единия жълтък за намазване.

Останалите яйца разбийте с киселото мляко, останалото прясно мляко. Пресейте брашното, прибавете солта, направете кладенче, изсипете яйчената смес, а после и активираната мая. Замесете средно твърдо, еластично тесто.

Намажете го с олио и покрийте с домакинско фолио. Втасалото тесто разделете на четири еднакви по големина части и една малка част, колкото ябълка, която ще е за средата на питката.

Разточете всяка част на обла кора и я намажете с масло (без четвъртата). Застелете тавата с хартия за печене и поставете вътре корите. Разрежете центъра на осем части, като не трябва да стигате до края на тестото. Около 2 см трябва да оставите неразрязани.

Всяко листо хванете и промушете (избутайте) от долу нагоре и издърпайте към центъра на тавата, така всички ги съберете. С дървено шишче притиснете по средата всяко листо, така се разтварят другите пластове.

С оставената малка пета част тесто разточете малка кора. Намажете с масло и навийте на руло, разрежете по средата и усучете като мартеница. Завийте и поставете по средата, оставете питката да втаса, след което намажете с разбит жълтък, поръсете с филирани бадеми и сусам. Печете в загрята фурна на 160 градуса за около 35-40 минути.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар