Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Празнична погача със сусам и бадеми

Празнична погача със сусам и бадеми

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Празнична погача със сусам и бадеми
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 4
26/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"И за да бъде празникът пълен - празнична погача със сусам и бадеми"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 350 мл
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • мая - 1/2 кубче (20 г)
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 5 с.л.
  • брашно - 1 кг
  • масло - 50 г за намазване на корите
  • За поръсване
  • бадеми - филирани
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо активирайте маята с малко от топлото прясно мляко, захар 2 с.л. и 2 с.л. брашно. Счупете яйцата и отделете единия жълтък за намазване.

Останалите яйца разбийте с киселото мляко, останалото прясно мляко. Пресейте брашното, прибавете солта, направете кладенче, изсипете яйчената смес, а после и активираната мая. Замесете средно твърдо, еластично тесто.

Намажете го с олио и покрийте с домакинско фолио. Втасалото тесто разделете на четири еднакви по големина части и една малка част, колкото ябълка, която ще е за средата на погачата.

Разточете всяка част на обла кора и я намажете с масло (без четвъртата). Застелете тавата с хартия за печене и поставете вътре корите.

Разрежете центъра на осем части, като не трябва да стигате до края на тестото. Около 2 см трябва да оставите неразрязани.

Всяко листо хванете и промушете (избутайте) от долу нагоре и издърпайте към центъра на тавата, така всички ги съберете. С дървено шишче притиснете по средата всяко листо, така се разтварят другите пластове.

С оставената малка пета част тесто разточете малка кора. Намажете с масло и навийте на руло, разрежете по средата и усучете като мартеница.

Завийте и поставете по средата, оставете питката да втаса, след което намажете с разбит жълтък, поръсете с филирани бадеми и сусам. Печете в загрята фурна на 160 градуса за около 35-40 минути.

Празничната погача със сусам и бадеми е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: