Печен агнешки бут по Арабски

Мина ДимитроваМина Димитрова
Мастър Шеф
5015k2k3k5
Печен агнешки бут по Арабски
Снимка: Мина Димитрова
1 / 5
27/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
220 мин.
Общо
260 мин.
Порции
6
"Тайната на вкусното агнешко е в майсторски подбраните подправки и тихия огън"

Необходими Продукти

  • агнешки бут - 1 бр.
  • канела - 2 щипки
  • индийско орехче - 1/4 ч.л.
  • куркума - 1 ч.л.
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • джинджифил - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1/2 ч.л.
  • бял пипер - 1/2 ч.л.
  • зелен лук - 1 връзка
  • агнешки комплект - 1/2 пак. за дроб сарма
  • пресен лук - 1 връзка
  • джоджен - 1 връзка
  • ориз - 1 к.ч.
  • олио
  • лук - 1/2 глава, кромид
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Внимателно се разрязва с остър нощ агнешкото, за да се образува джоб. Месото се посолява от всички страни. В купичка се смесват сухите подправки - канелата, индийското орехче настъргано, куркума, кимион, джинджифил, черен, червен и бял пипер.

Подправките се разместват хубаво и се добавят няколко лъжици олио, за да стане на каша. С тази смес се намазва цялото месо. Комплектът за дроб сърма се сварява в подсолена вода, заедно с 1/2 глава лук. След като е сварен и изстинал, се реже на дребно.

Отделно в сгорещено олио се запържва нарязаната връзка пресен лук, добавя се и оризът. Добавя се вода в съотношение с ориза 1 към 3. Накрая се добавя нарязаният джоджен и нарязаните дреболии от дроб сармата.

Плънката се размесва много добре. Подправя се с черен пипер куркума, джинджифил и индийско орехче. Полученият джоб в агнешкото месо внимателно се пълни и се зашива с конец. После се поставя в тава, наливат се две чаши вода.

Тавата се покрива с алуминиево фолио и агнешкият бут се пече на 200 градуса за около 3 часа. Последните 15 минути преди да е готово ястието, му се маха фолиото да се запече.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: