Панетоне - круфин

27/05/2018
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф73369845531
"Оставете обикновените печива на аматьорите, вие сте вече печени готвачи, които като нищо ще се справят с това уникално ароматно панетоне - круфин "
Приготвяне40 мин.
Готвене35 мин.
Общо75 мин.
Порции3
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо475
  • Преглеждания за месеца21
  • Преглеждания за седмицата8
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 80 мл топло
  • суха мая - 7 г
  • захар - 1/4 ч.л.
  • брашно - 350 г бяло
  • сол - 1/2 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • жълтъци - 2 бр.
  • захар - 70 г кристална
  • портокалов сок - 30 мл свеж
  • масло - 40 г разтопено
  • ванилия - 1 ч.л. портокалова
  • портокалова кора - от 1 портокал, настъргана
  • индийско орехче - около 2 ч.л., настъргано
  • масло - около 100 г. разделено на три части, на стайна температура
  • филираин бадеми - 50 г. разделен на три части
  • стафиди - 100 г разделени на три части
  • ром - 1 с.л.
  • пудра захар - за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - включена на 180 градуса.

Работи се с кръгли, по-тесни форми с диаметър около 13-15 см. Ползват се 3 бр., покрити с хартия на дъното и вдигнати стени от хартия за печене.

Работи се както с миксер, така може и да се измеси с ръце.

Стафидите се заливат с 2-3 с.л. вряща вода и 1 с.л. ром. Оставят се, докато поемат течността. По-късно при ползване се изцеждат и много добре се подсушават в домакинска хартия.

В топлото мляко се прибавят 1 ч.л. захар, сухата мая, разбърква се и се оставя да шупне за 10-15 мин. В купата на миксера се изсипва пресятото брашно, добавя се солта, разбърква се. По средата се изсипва шупналата мая.

Отделно в купа се разбива цялото яйце, жълтъците и захарта с вилица. Изсипват се върху маята и се добавя портокаловият сок. Размесва се на бавна скорост, докато се образува груба топка тесто. Разтопява се маслото и се прибавя към тестото при непрекъснато размесване, прибавят се ванилията и настърганата портокалова кора.

Измесва се тесто, докато се оформи гладка и еластична топка. Поставя се в леко намаслена купа с масло да втаса, за около 1 час. Втасалото тесто леко се премесва и се дели на три части. Покриват се с кърпа и се оставят за 10 мин.

Първата топка тесто се разточва в кръг, по- тънко върху малко брашно с точилка. С четка се намаслява с 1/3 от маслото отгоре, намазва се, може и с ръка, из цялото тесто. Поръсва се с индийско орехче, поръсва се и със стафиди и смачкани с ръце филирани бадеми.

Завива се на руло, покрива се с кърпа и се оставя да отпочине за 15 мин. След това време с остър нож рулото се срязва през средата до края, без да се среже горната му начална част, тя остава свързана, (така както се работи Руска плитка).

Едното разрязано парче тесто започва да се навива като охлюв, като обикаля и другото парче тесто. Прави пълен оборот и през несрязаното място, като срязаните страни да са от външната страна, да се забелязват. Края на тесто се подпъхва отдолу, като малко се повдига круфинът. Така се процедира и с другите две теста.

Готовите панетоне-круфини се поставят в тесните форми върху хартията. Оставят се да втасат за 1 час, или докато се изпълнят формите.

Пече се на 200 градуса за 10 мин. и на 180 градус за 25 мин. Охлаждат се и се посипват обилно с пудра захар.

Източник: Saporito.tv.подобни рецепти тук

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!