Курбан чорба от шилешко месо

29/05/2018
Diana
отDianaПомощник Готвач98922
"Когато сте обрекли пиле, то трябва да приготвите курбан от него, а ние знаем точната рецепта "
Приготвяне30 мин.
Готвене120 мин.
Общо150 мин.
Порции15
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 166
  • Преглеждания за месеца246
  • Преглеждания за седмицата59
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • шилешко месо - 1.5 кг
  • карантия - 300 г предварително почистена и сварена, ситно нарязана
  • лук - 1 глава
  • печени чушки - 1 буркан
  • моркови - 2 - 3 бр.
  • магданоз - 1 връзка
  • джоджен - 1 връзка
  • лютеница - 250 мл
  • бульон - 1 кубче телешки
  • брашно - 1 с.л.
  • краве масло - 2 с.л.
  • олио - 2 с. л.
  • ориз - 2 шепи
  • червен пипер - 2 с.л.
  • кимион - 1/2 пакетче (млян)
  • бахар - 4 - 5 зърна
  • зеленчукова пикантина - 2 с.л.
  • сол
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме шилешкото месо на парчета и го варим на слаб огън (като задължително го отпенваме, докато се вари или след като се свари, го прецедете).

Прибавяме предварително сварената и нарязана карантия и телешкия бульон.

Нарязваме морковите, лука и печените чушки и ги прибавяме към чорбата. Оставяме да къкри, докато зеленчуците поомекнат.

В тиган слагаме маслото и олиото (маслото придава много приятен аромат на супата, но прибавяйте и олио към маслото, иначе много бързо загаря маслото) и запържваме брашното, докато придобие златист цвят.

Отвеждаме от огъня и слагаме червения пипер - не го слагайте, докато тиганът е на огъня, защото ще прегори и горчи. Започваме да разреждаме запръжката с лютеницата и малко от бульона на свареното месо и зеленчуци.

Запръжката ще придаде плътност на течната част на ястието, ще го оформи и подобри вкуса и външния му вид. Прибавяме запръжката към ястието, подправките, солта, зеленчуковата пикантина и наразаните на ситно магданоз и джоджен.

Оставяме да поври 10 минути на слаб огън и прибавяме 2 пълни шепи ориз.

Разбъркваме и след 5 минути отвеждаме от огъня и оставяме 10 минути, докато оризът е готов.

Курбанът се сервира топъл, по желание с люта чушка и оцет.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар