Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Курбан Чорба»Курбан чорба от шилешко месо

Курбан чорба от шилешко месо

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1575493335171
Курбан чорба от шилешко месо
Снимка: Диана Андрова
1 / 3
29/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
15
"Когато сте обрекли пиле, то трябва да приготвите курбан от него, а ние знаем точната рецепта"

Необходими Продукти

  • шилешко месо - 1.5 кг
  • карантия - 300 г предварително почистена и сварена, ситно нарязана
  • лук - 1 глава
  • печени чушки - 1 буркан
  • моркови - 2 - 3 бр.
  • магданоз - 1 връзка
  • джоджен - 1 връзка
  • лютеница - 250 мл
  • бульон - 1 кубче телешки
  • брашно - 1 с.л.
  • краве масло - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • ориз - 2 шепи
  • червен пипер - 2 с.л.
  • кимион - 1/2 пакетче (млян)
  • бахар - 4 - 5 зърна
  • зеленчукова пикантина - 2 с.л.
  • сол
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме шилешкото месо на парчета и го варим на слаб огън (като задължително го отпенваме, докато се вари или след като се свари, го прецедете).

Прибавяме предварително сварената и нарязана карантия и телешкия бульон.

Нарязваме морковите, лука и печените чушки и ги прибавяме към чорбата. Оставяме да къкри, докато зеленчуците поомекнат.

В тиган слагаме маслото и олиото (маслото придава много приятен аромат на супата, но прибавяйте и олио към маслото, иначе много бързо загаря маслото) и запържваме брашното, докато придобие златист цвят.

Отвеждаме от огъня и слагаме червения пипер - не го слагайте, докато тиганът е на огъня, защото ще прегори и горчи. Започваме да разреждаме запръжката с лютеницата и малко от бульона на свареното месо и зеленчуци.

Запръжката ще придаде плътност на течната част на ястието, ще го оформи и подобри вкуса и външния му вид. Прибавяме запръжката към ястието, подправките, солта, зеленчуковата пикантина и наразаните на ситно магданоз и джоджен.

Оставяме да поври 10 минути на слаб огън и прибавяме 2 пълни шепи ориз.

Разбъркваме и след 5 минути отвеждаме от огъня и оставяме 10 минути, докато оризът е готов.

Курбанът се сервира топъл, по желание с люта чушка и оцет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: