Вкусни пълнени патладжани

30/05/2018
Зорица
отЗорицаМастър Шеф71421923281
"Толкова са вкусни, че няма да искате да ги делите дори с най-скъпите с хора "
Приготвяне25 мин.
Готвене20 мин.
Общо45 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 985
  • Преглеждания за месеца270
  • Преглеждания за седмицата8
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • кайма - 600 г смес
  • патладжани - 2 бр. дълги
  • домати - 400 г
  • пресен лук - 1/2 връзка
  • пресен чесън - 1/2 връзка
  • зелени чушки - 1 - 2 бр.
  • моркови - 1 - 2 бр.
  • олио - няколко супени лъжици, или зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • кимион
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте патладжаните, не ги белете, а само отстранете дръжките и разрежете по дължина през средата. С остър нож внимателно направете диагонални разрези през сърцевината на патладжана, като внимавате да не прободете кората.

Разтворете разрезите с пръсти и поръсете обилно със сол. Оставете в гевгир надолу със сърцевината поне за 20 минути, за да се отдели горчивият им сок.

След това с леко изстискване изцедете горчивия сок.

Така подготвените патладжани поставете с разрезите надолу с малко олио или зехтин в тиган и запържете за кратко.

Оставете патладжаните да се поохладят и с помощта на лъжица изгребете сърцевината и я запазете за плънката.

В тиган се налива малко олио или зехтин и се слага каймата. Пържи се, докато стане на трохи. Към нея постепенно се добавя наситнените лук, чесън, чушки, моркови и накрая - наситнените домати. Оставя се няколко минути да покъкри на котлона, посолява се с подправки на вкус и се отстранява от огъня.

Патладжаните се нареждат в леко намаслена тавичка. С помощта на лъжица се пълнят със сместа. Ако ви остане от плънката - както в моя случай, просто я разпределете около патладжаните.

Тавичката се слага в предварително загрята фурна на 180 - 200°C и се пече на средна решетка до готовност - около 20 - 25 минути.

Пълнените патладжани могат да се сервират както горещи, така и студени - според предпочитанията ви. И в двата случая са много вкусни!

По желание поръсете със свежи зелени подправки - магданоз, копър или босилек.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!