Домашна луканка

25/01/2013
от Димо СтавревНовак
"Нищо не може да се сравни с вкуса на домашната луканка - на тъничко нарязана и с мерак поднесена "
Приготвяне60 мин.
Общо60 мин.
Сготви+2 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо32 307
  • Преглеждания за месеца1974
  • Преглеждания за седмицата1058
  • Коментирана8 пъти
  • Рейтинг3,5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • телешко месо - 4 кг
  • свинско месо - 4 кг
  • сол - 150 г (3/4 ч.ч.)
  • черен пипер - 20 г (2 пакетчета)
  • кимион - 6 г (1 ч.л.)
  • вода - 500 мл газирана (2 бутилки от по 250 мл)
  • черва - говежди, сушени

Начин на приготвяне

Месото се почиства от кости, измива се, подсушава се, нарязва се на късове, след което се смила 2 пъти в мелачката.

Омесва се добре с подправките, като постепенно се добавя и 1 бутилка газираната вода. Сместа се оставя на хладно за 24 часа.

Отново се омесва, като се добавя и втората бутилка газирана вода. Отново се оставя на хладно за денонощие.

Вече на третия ден, след като сте омесили отново, напълнете сместа в червата, като тук-таме надупчите леко, за да излезе въздухът.

Луканките се държат 3 дни на прохладно място и 5 дни подред се пресоват с точилка. 15 дни се оставят под тежест, след което се окачват да съхнат 30 дни на проветриво място.подобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 4
4 5
3 3
2 1
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

виното
виното
27.11.2015 08:33
рецептата е вярна супер луканка стана но лояото е че ми свърши виното.........
2
0
иванчо
иванчо
08.12.2014 00:45
Каква вода бе да не правиш кайма за скара Хаха
8
0
КОКО
КОКО
31.10.2014 16:16
Вие луди ли сте, как ще дупчите наденица за сушене ???????
3
8

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни Рецепти