Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кекс с мая и сладко от череши

Кекс с мая и сладко от череши

Кекс с мая и сладко от череши
Снимка: Елена Стефанова Йорданова
1 / 4
10/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
95 мин.
Порции
14
"Да ви се намират малко череши, че знаем една страхотна рецепта за кекс с мая"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр. (стайна температура)
  • прясно мляко - 200 мл (хладко)
  • олио - 100 мл
  • захар - 150 г
  • мая - 25 г
  • сол - 1 щипка
  • ванилия - 2 бр.
  • брашно - около 700 г
  • сладко - 150 г
  • За глазурата
  • шоколад - 250 г (черен или млечен)
  • масло - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 70 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сипете 100 мл от млякото, 1 ч.л. захар, 2 с.л. брашно и начупената мая. Разбъркайте леко, покрийте и оставете маята да се активира. В друга купа разбийте яйцата и захарта.

Добавете останалото мляко, олиото, ванилиите, солта, шупналата мая и разбъркайте.

В тава сложете 600 г брашно и направете кладенче. Изсипете сместа с маята и започнете да месите, като постепенно поемате от брашното. Добавяйте още брашно докато получите меко тесто. Покрийте и оставете да удвои обема си.

Втасалото тесто разделете на шест части и ги разточете на тънки правоъгълници. Върху всеки правоъгълник по дължината му поставете по 2 с.л.сладко и навийте на рула.

Намазнете кексова форма и поръсете с брашно. Подредете рулата в кръг едно върху друго. Покрийте и оставете да втасва за 1 час.

Печете на 170 градуса около 50 минути и оставете да се охлади. Ако е необходимо по време на печенето, кексът се покрива с фолио. През това време пригответе глазурата.

На водна баня разтопете шоколада+1 ч.л. масло и 70 мл прясно мляко. Бъркате докато шоколадът напълно се разтопи.

Изстиналият кекс се полива с шоколадовата глазура.

Кексът с мая и сладко от череши е готов.

Източник: Сашка Димитрова

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Яница Николова
Яница Николова
Супер!
03.06.2018 14:50