Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Бисквитена Торта»Торта с черешово желе и боровинки

Торта с черешово желе и боровинки

Торта с черешово желе и боровинки
Снимка: Веселина Константинова
1 / 3
12/11/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
14
"Една чудна тортичка, която да си похапнете с удоволствие"

Необходими Продукти

  • блатове - 1 бр.
  • бисквити - 15 бр. кръгли, маслени
  • сладкарска сметана - 1 л
  • заквасена сметана - 500 г
  • череши - 1 кг
  • глюкоза - 3 с.л.
  • кондензирано мляко - 200 г
  • бял шоколад - 100 г
  • захар - 150 г
  • кокосови стърготини
  • желатин - 4 пакетчета (по 10 г)
  • боровинки - 300 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете черешите от дръжките и костилките. Пасирайте ги с пасатор. Разтворете две пакетчета в 130 мл студена вода и след като набъбне, го затоплете. Изсипете желатина към черешите. Разбъркайте и изсипете сместа в кръгла, силиконова форма и оставете да се желира.

Разбийте сладкарската сметана до гъст крем. Прибавете и заквасената сметана. Разтворете 1 п. желатин с 50 мл студена вода. След като желатинът набъбне, го затоплете леко на водна баня или в микровълнова печка, като внимавате да не заври. Изсипете течността към сметаната и разбъркайте до хомогенност.

Покрийте дълбока купа със стреч фолио. Изсипете част от сметановия крем. Сложете желираният черешов блат. Наредете отгоре кръглите бисквити. Изсипете и останалата част от сметаната. Захлупете с блата и притиснете.

Поставете купата за около час в хладилник.

Загрейте глюкозата със 100 мл вода, като внимавате да не завира. Отстранете съда от котлона и добавете кондензираното мляко и начупения на малки парченца шоколад. Добавете и 1 пакетче желатин, предварително разтворен по указания по-горе начин.

Бъркайте с бъркалка до еднородност.

С помощта на чиния обърнете бисквитената торта. Внимателно отстранете фолиото. Полейте тортата с вече сгъстилата се и леко желирана глазура.

Поръсете тортата в основата с кокосови стърготини. Гарнирайте със свежи боровинки и отново охладете преди поднасяне.

Тортата с черешово желе и боровинки е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: