Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Гюзлеми»Базлами на тиган

Базлами на тиган

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Базлами на тиган
Снимка: marcheva14
2 / 8
01/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Базалми - уханен и много вкусен хляб със сметана, който ви препоръчваме да опитате"

Необходими Продукти

  • топла вода - 200 мл
  • заквасена сметана - 125 г (мътеница или вода)
  • мая - 25 г свежа или 7 г суха
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1.5 ч.л.
  • масло - 3 с.л., разтопено
  • брашно - 500 г бяло
  • сусам - за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиган с незалепващо покритие около 24 см.

Базламите са работени в миксер.

Ползвала съм заквасена сметана.

В купата на миксера се поставят първо течните съставки, като предварително активирах сухата мая с ч.л. захар и малко топла вода. Оставих я за шупне за 15 минути и я добавих към съставките. Добавя се брашното и се измесва тесто за около 10 минути или докато се отдели от стените на купата. Поставя се в леко намаслена купа с масло да втаса за около 60 мин.

Втасалото тесто леко се премесва върху брашно и се дели на 5 бр. или на 10 бр. топки. По избор всяка топка или половината от тях може да се поръсят със сусам. Разточват се с големината на основата на тигана върху плот, поръсен с брашно. Покриват се и се оставят за отпочинат за около 30 мин.

Загрява се тигана с дебело дъно на 5 - 6 степен от възможни 9 степени. Поставя се първата разточена базлама и се пече от двете страни. От неизпечената страна се получават огромни хубави мехури, след това се обръща базламата върху тях.

След като е готова, се поставя в затоплена чиния и се покрива с кърпа. Следва другата базлама.

Печенето им е по-бавно, защото при усилване на котлона ще започнат за изгарят отвън, а отвътре ще бъдат сурови, а и се получават грозни черни запечени петна.

Тиганът не се намазнява.

В тази рецепта заквасената сметана може да се замени с йогурт или само вода или мътеница.

Приготвянето на мътеница е на чаша прясно мляко се добавя 1 с.л. оцет или лимонов сок, изчаква се 20 мин. Мътеницата е готова.

Тестото за базламите в някои рецепти е лепкаво, но при хубаво измесване става еластично, в други рецепти е с по-твърда консистенция дотолкова, че да не лепи по ръцете.

По избор може да се приготвят по-големи или по-малки базлами, като тестото се разделя съответно на малки или големи топки и да се разточи с желаната големина.

Гюзлемите могат да се приготвят като тесто и в хлебопекарна, която да измеси тестото за около 20 мин. След това се разточват.

Ако се работи с ръце, то в голяма купа се размива свежата мая с топла вода, добавя се захарта и малко брашно, разбърква се и се оставя за 30 минути да шупне.

Върху шупналата мая се добавят и другите продукти, освен брашното, което се добавя на малки порции, като в началото се разбърква с дървена лъжица, а след това се измесва върху плот до меко тесто. Отначало тестото ще бъде силно лепкаво, но при хубаво размесване, около 15 мин, ще стане еластично. Оставя се да втаса и след това се разточва по посочения начин.

Базламите на тиган са много вкусни!

Източник: Кулинарен блог Кокона

Този вид хляб е изключително вкусен, тънък и хрупкав. Може да се постави солена плънка или да се посипе със сладко по избор, предложих го с току-що сварено сладко от ягоди, а е толкова хубав, че е съвсем възможно и така да се отчупи сухо крайче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: