Сепия ахийо (Sepia al ajillo)

07/06/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф7834933139
"Чеснова сепия с бяло вино - нека лятото да започне сега "
Приготвяне15 мин.
Готвене5 мин.
Общо20 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо271
  • Преглеждания за месеца14
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чесновата сепия е типично за испанската кухня ястие, което може да срещнете във всеки бар, предлагано и като мезе за бира и бяло вино.
Много лесна и бърза за приготвяне.

На първо място почистете морския дар - ако е малка сепия, извадете твърдото топче в основата на пипалата, лесно е за напипване и се откъсва с ръка или ако ви е трудно - с нож. Щом е малка - сепионет, не е нужно да се бели. Ако вашата е голяма, то задължително обелете пласта покривна ципичка по цялото и тяло. За тази цел използвайте остър нож, промушвайки го между месцето и ципата и с ръка забелвайте. Ще се къса тук-там, но това е нормално, продължете смело от там, където се е скъсала.

Нарежете чистата сепия на средни по големина парченца и измита я оставете да се отцеди от водата, попивайки с хартия, докато остане идеално суха, това е важно.

В хаванче счукайте чесъна и магданоза с виното и една лъжичка зехтин. Може и да нарежете чесъна и магданоза, не е проблем.

Загрейте тиган с незалепващо покритие или плоча и когато достигне максимална температура, сложете лъжица зехтин и след секунди - парчетата сепия. Запечете минута с едно разбъркване и махнете морския дар, а тигана или плочата зачистете от сосчето, което е пуснала и се е залепило за дъното.

Върнете тигана на огъня и когато отново се нагорещи силно, сложете последната лъжица зехтин и върнете сепията в него. Гответе я още 2-3 минути и сложете чесновата смес. Разбъркайте за минута и сервирайте веднага.

За гарнитура идеални са картофки, пържени чушлета или свежа салата. Айоли или майонеза и лимон също задължително трябва да придружават този морски дар.
Добър апетит!подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!