Gotvach.bg»Рецепти»Морски Дарове»Мезета»Сепия ахийо (Sepia al ajillo)

Сепия ахийо (Sepia al ajillo)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Сепия ахийо (Sepia al ajillo)
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 5
07/06/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
20 мин.
Порции
2
"Чеснова сепия с бяло вино - нека лятото да започне сега"

Необходими Продукти

  • сепия - 400 г
  • чесън - 4 скилидки
  • бяло вино - 50 мл
  • магданоз - 2 - 3 с.л.
  • черен пипер - на вкус (по желание)
  • зехтин - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чесновата сепия е типично за испанската кухня ястие, което може да срещнете във всеки бар, предлагано и като мезе за бира и бяло вино.

Много лесна и бърза за приготвяне.

На първо място почистете морския дар - ако е малка сепия, извадете твърдото топче в основата на пипалата, лесно е за напипване и се откъсва с ръка или ако ви е трудно - с нож. Щом е малка - сепионет, не е нужно да се бели. Ако вашата е голяма, то задължително обелете пласта покривна ципичка по цялото и тяло. За тази цел използвайте остър нож, промушвайки го между месцето и ципата и с ръка забелвайте. Ще се къса тук-там, но това е нормално, продължете смело от там, където се е скъсала.

Нарежете чистата сепия на средни по големина парченца и измита я оставете да се отцеди от водата, попивайки с хартия, докато остане идеално суха, това е важно.

В хаванче счукайте чесъна и магданоза с виното и една лъжичка зехтин. Може и да нарежете чесъна и магданоза, не е проблем.

Загрейте тиган с незалепващо покритие или плоча и когато достигне максимална температура, сложете лъжица зехтин и след секунди - парчетата сепия. Запечете минута с едно разбъркване и махнете морския дар, а тигана или плочата зачистете от сосчето, което е пуснала и се е залепило за дъното.

Върнете тигана на огъня и когато отново се нагорещи силно, сложете последната лъжица зехтин и върнете сепията в него. Гответе я още 2-3 минути и сложете чесновата смес. Разбъркайте за минута и сервирайте веднага.

За гарнитура идеални са картофки, пържени чушлета или свежа салата. Айоли или майонеза и лимон също задължително трябва да придружават този морски дар.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Подобни от медията