Тартифлет с пресни картофи и пушени гърди

08/06/2018
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaИноватор4881935331
Приготвяне15 мин.
Готвене35 мин.
Общо50 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо304
  • Преглеждания за месеца303
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата за тартифлет се основава на регионалната рецепта за пела – запеканка с картофи, лук и остатъци от сирене, а името ѝ идва от диалектната дума за картоф - тартифла.

Измиваме пресните картофи и ги поставяме в тенджера с кипяща подсолена вода. Бланшираме ги за 6-8 минути.

Термичната обработка на зеленчуците зависи от тяхната големина - моите картофи са средни. Отцеждаме водата и ги оставяме да се охладят.

Пушените гърди нарязваме на кубчета и ги запържваме до златисто на умерен огън. Изваждаме ги върху върху хартия, попиваща мазнината им.

Ситните зарчета от шалота сотираме в остатъчната мазнина. Прибавяме стритите изсушени билки и овкусяваме със сол и черен пипер. Връщаме пушените гърди и деглазираме с виното, като оставяме да покъкри 4-5 минути, докато се изпари алкохолът.

Моцарелата нарязваме на шайби, а сиренето настъргваме на едро ренде, можете да замените Грюера с топен или с Чедър.

Охладените и обелени картофи нарязваме на шайби с големина 1 см.
В намаслена тавичка подреждаме картофените кръгчета, разпределяме равномерно от плънката с лук и пушени гърди, подреждаме парчета шунка и поръсваме с Грюер.

Правим втори ред, като този път подреждаме моцарела и слайсове шунка.
Върху третия ред картофени шайби поръсваме щедро от сиренето, резени моцарела и малко от плънката.

Заливаме тартифлета със сметана, малко масло, поръсен с Грюер и останалите запържени кубчета пушени гърди.

Запичаме го в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-35 минути, докато се образува златиста хрупкава коричка.

Сервира се с бяло вино и зелена салата.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар