Пълнени кюфтета по турски

09/06/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф6024572729
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции20
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо709
  • Преглеждания за месеца709
  • Преглеждания за седмицата78
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Пригответе плънката, като нарежете лука на дребно, а орехите смелите или накълцате на ситни трохи, но не и прекалено фини. Ако ги мелите, внимавайте да не станат на каша, най-добре е с нож, но изисква повече време.

2. Запържете лука в 5 с.л. олио и щипка сол, докато поомекне. Сложете каймата овкусена с кимион, черен и лют пипер и сол. Бъркайте, докато стане на трохи, и добавете доматеното пюре и 1 с.л. водичка и оставете да се готви още 3-4 минути на умерен огън. Накрая сипете орехите и бъркайте още минута-две. Оставете плънката да се охлажда.

3. Обвивката за турските кюфтета пригответе като залеете булгура със двете чаши гореща вода, похлупете с капак и оставете да поеме водичката и да омекне. Ако вашият булгур е едър, трябва да го смелите.

4. В купа смесете каймата с лука - настърган, и подправките плюс солта. Чукнете яйцето и сипете гриса, доматеното пюре, брашното и омекналия булгур. Разбъркайте хубаво до хомогенна смес. Тя не трябва да е много гъста, нито прекалено рядка, за да бъде лесно впоследствие оформянето на кюфтетата.

5. Взимайте от сместа за обвивката, колкото се побира в шепата ви, сплесквайте и поставяйте по лъжица от плънката, след което загръщайте краищата и ги прищипвайте придавайки първо овална форма, а след това издърпвайки леко крайчетата, за да се получи форма на лимон.

Работете с мокри ръце, за да не ви лепне, най-удобно е да поставите в близост съд с вода, в който да ги топвате след всяко следващо кюфте. Ще ви се получат около 20 броя.

6. Изпържете в обилно количество олио загрято на умерен огън до златист загар.

7. Изваждайте с решетъчна лъжица и поставяйте върху хартия, за да се абсорбира излишната мазнина.

Поднесете вкусните кюфтета с резени домат, доматена салата или салца.

Добър апетит!

* Рецептата е адаптирана от Delicious with Valya and Irina

Оригиналното име на турските пълнени кюфтета е Ичли кюфте.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар