Класическа рецепта за вкусни кюфтета от тиквички

09/06/2018
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaИноватор4972045551
"Като малката черна рокля - класиката винаги ще е на мода "
Приготвяне20 мин.
Готвене15 мин.
Общо35 мин.
Порции23
Сготви+1 точки
34 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо18 258
  • Преглеждания за месеца32
  • Преглеждания за седмицата8
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена34

Необходими Съставки

  • За кюфтетата
  • тиквички - 5 бр.,
  • сирене - 150 гр., твърдо саламурено
  • кашкавал - 80 г
  • яйца - 3 бр.
  • галета - 1 к.ч.
  • копър - 1/2 връзка, пресен
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л., прясно смлян
  • галета - за овалване
  • олио - за пържене
  • За млечния сос
  • цедено кисело мляко - 450 г
  • чесън - 3 скилидки чесън
  • копър - нарязан пресен
  • семена от резене - 1 - 2 щипки, по желание
  • сол
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме тиквичките и ги обелваме. Ако са домашни, настъргваме с кората. За да ги отцедим от водата по-лесно, следвам следната тактика.
Работя върху памучна кърпа. Настъргвам тиквичките директно върху нея.
След това прегъвам краищата и я навивам, като изцеждам водата, отделила се от зеленчука. Кърпата чудесно попива влагата и става по-бързо.

Развивам кърпата и изсипвам рендосаните тиквички в купа.

Към тях прибавям настърганите сирене и кашкавал, нарязания на ситно копър, подправките и галетата.

На яйцата отделям жълтъците от белтъците. Жълтъците прибавям към сместа, а белтъците разбивам на сняг и оставям в отделен съд.

Смесваме добре всички компоненти и оформяме кюфтетата. Текстурата не трябва да лепне по пръстите, затова, ако се налага, добавете още галета. Колкото по-суха е сместа, толкова по-малко мазнина ще поемат кюфтетата при пържене.

Приготвяме си две чинии за потапяне на кюфтетата при пържене - с галета и белтъци, и една, постлана с домакинска хартия.

Овалваме тиквените кюфтета първо в галетата, после в разбитите белтъци и отново в галетата.

Пържим в сгорещена мазнина от двете страни до до получаването на приятен лек златист загар, като внимаваме да не препържваме.

За млечния сос запичаме леко семената от резенето, които ще подсилят аромата на млечно-чесновия сос. Поставяме ги още топли в хаванче и стриваме на ситно. Прибавяме сол и скилидките чесън. Добавяме изцеденото кисело мляко и ситно нарязания пресен копър.

Кюфтетата от тиквички сервираме както топли, така и като студено предястие, гарнирани с млечно-чесновия сос.

Съвет: Това, което харесвам в тази рецепта, е, че кюфтетата си приличат по форма на такива, а не с нехарактерна за кюфтета извънземна форма, излята от лъжица и напоени с мазнина.

В повечето случаи ги приготвям със сирене, но ако това не е вашият вкус, то съвсем спокойно можете да го изключите или промените с други съставки- извара, сварени картофи, пармезан и други.подобни рецепти тук

5 10
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Потребител#215252
Здравейте,може ли вместо галета да сложа овесени ядки
0
0
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
14.06.2018 18:34
Ако предпочитате да е без глутен, защо не опитате с бадемово брашно. Не съм ги приготвяла с овесени ядки. Те са достатъчно дехидратиран продукт, който е подходящ за добавка към течности / кисело или прясно мляко, сокове и др./. Предполагам, че при топлинната обработка / печене или пържене/ те ще изсъхнат още. Царевичният грис, ще е по-подходящ. Аз съм панирала и със стрити царевични пръчици, много е вкусно. Но пък пробвай - хвърляй се смело и импровизирай. Опитай с няколко кръгчета и ако ти хареса- рецептата е твоя! Твоя вкус е от значение, защото тази промяната ще я консумира твоето семейство.Успех и очаквам резултатът ви!
0
0
Потребител#215171
Здравейте, може ли във фурна да се пекат кюфтенцата ?
Благодаря !
6
0
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
23.06.2018 10:09
Разбира се. Тяхната твърда консистенция позволява запичането във фурната. След като ги оформите с желаната от вас големина ще ги оваляте само с галета. Добавете в нея и ситно настърган пармезан. Не ги потапяйте в белтък, защото неговото предназначение, както и при картофените кюфтета, е те да запазят целостта си. Подредете ги върху предварително намаслена хартия за печене. Ще станат хрупкави, а вкусът ще ви удовлетвори, сигурна съм!
0
0
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
13.06.2018 14:23
Успех и да ви е сладко!
0
0
Потребител#215171
Благодаря за бързия отговор !
0
0
Добър апетит!
Добър апетит!
13.06.2018 00:34
Тази рецепта доказа, че не винаги се налага да притежаваме невероятни кулинарни умения, за да сготвим нещо вкусно. 5*
2
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!