Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Сладко от вишнап

Сладко от вишнап

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Сладко от вишнап
Снимка: marcheva14
2 / 8
01/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
85 мин.
Порции
3
"За майстори, лакомници и всички, които обожават палачинки - ароматно сладко от вишнап"

Необходими Продукти

  • вишнап - 1.3 г
  • захар - 1 кг
  • лимонтузу - 1/4 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Плодовете вишнап се почистват под течаща вода. Отстраняват се дръжките, а костилките с помощта на безопасна игла или фиба за коса се отстраняват.

Почистените плодове се изсипват в дълбока тава и се засипват със захарта. Оставят се да престоят за една нощ.

На следваща сутрин плодовете се прехвърлят в дълбока тенджера. Поставят се на умерен котлон. След като заврат, се образува пяна, която се отстранява с решетъчна лъжица. Оставя се сладкото да ври на бавен огън да къкри на 4-та степен от възможни 9, като се разбърква периодично и се отстранява образувалата се пяна.

Времето за готовност на сладкото е различно и зависи от това колко са били сочни плодовете и с каква гъстота се предпочита. Но около час, час и половина би трябвало да е готово.

Класическият признак за това кога едно сладко е готово, е когато се капне капка върху порцеланова чинийка и тя не трябва да се разтича. По друг начин е да се излее малко сок от сладкото в чаша студена вода и ако образува топче захарта, означава, че сладкото е готово.

За мен това е малко подвеждащо и смятам, че най-добър резултат за готовност ще има според цвета на сладкото, а той би трябвало да е лилаво-розов. Не трябва да придобива кафеникав цвят.

След като сладкото от вишнап е готово, се прибавя разтвореното с капки вода лимонтузу. Разбърква се и се оставя за 2-3 мин. Сваля се от котлона и се оставя за 5 - 7 мин да отпочине.

Налива се в сухи горещи бурканчета, които се затварят веднага и се обръщат, за да вакуумират.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: