Сочен свински стек с гарнитура от череши и карамелизиран лук

11/06/2018
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaИноватор4971995551
"Стек, череши, лук - уникална комбинация, която ще плени сърцето на всеки заклет лакомник "
Приготвяне10 мин.
Готвене20 мин.
Общо30 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо304
  • Преглеждания за месеца19
  • Преглеждания за седмицата7
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме месото, ако е необходимо, от останали костици и го подсушаваме.

Първо запичаме семената от кимиона, за да освободим ароматите им.

Върху дървена дъска поръсваме подправките риган, мащерка, сумак, стритите семена от кимиона, черен пипер и сол.

Овалваме стековете от всички страни, като с пръсти втриваме ароматите в месото.

В стъклена йена разбъркваме останалите подправки от дъската, като ги смесваме с изцедения лимонов сок и зехтина - 3 с.л. от него. Шалота нарязваме на шайби с дебелина 1/2 см. Подреждаме в марината първо него, а после - свинското месо.

Върху стековете поставяме пак лук и фолираме със фолио за свежо съхранение. Оставяме месото да се маринова за едно денонощие.

Почистваме черешите от костилките и ги нарязваме на ситно в купа.

Шалота нарязваме на ситни зарчета и го сотираме за кратко в кокосовото масло. След като се охлади, го смесваме със сока от лайма, нарязания кориандър и зехтина.

Прибавяме нарязаните череши, фолираме и оставяме за 2 часа в хладилника, за да се смесят ароматите.

Преди термичната обработка месото трябва да е добре темперирано. Изваждаме и черешовата гарнитура.

Тиквичките нарязваме на колелца. В загрят тефлонов тиган запичаме първо маринованите шайби лук.

Тиквичките потапяме в същата марината и ги запичаме, докато се зачервят.
Оставяме гарнитурата близо до котлона, за да я запазим топла до поднасянето на месото.

Месото изваждаме от маринатата и го запечатваме на силен огън.

Добавяме виното, покриваме с алуминиево фолио и оставяме на тих огън за още 5 минути.

Сервираме стека с черешовата добавка и гарнитура от тиквички с карамелизиран лук-шалот.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

marcheva14
marcheva14
11.06.2018 13:54
Разкошно представена рецепта, по нов и интересен начин. Впечатлена съм! Ако можеше щях да дам оценка 10. Благодаря за споделеното. Поздрав!
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв