Торта Тенерина с череши (Tenerina alle ciliegie)

11/06/2018
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф73669845611
"Вижте каква невероятна торта Тенерина може да приготвите за по-малко от час, а вие сте седнали пред компютрите "
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо501
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • черен шоколад - 170 г за топене
  • масло - 85 г
  • прясно мляко - 20 мл стайна температура
  • захар - 130 г, кристал
  • яйца - 2 бр. L
  • брашно - 45 г , бяло
  • сол - щипка
  • ванилия екстракт - 1 ч.л.
  • череши - 150 - 160 г пресни
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 170 градуса.

Тортена форма с ринг, покрита с хартия за печене и с диаметър 20 см.

Стените на формата се намасляват с масло и се напудрят с брашно. Формата се изтупва от остатъците от брашно.

Черешите се почистват, отстраняват се костилките, разполовяват се и се оставят настрана до ползването им.

В касерола с дебело дъно се поставя шоколадът и маслото. Загряват се на умерен котлон, докато се разтопят. Може да се поставят и разтопятна водна баня. След като са готови, се свалят от котлона и се прибавя прясното мляко и се разбърква до хомогенна смес. Оставя се настрана до ползването му.

Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.

Белтъците се разпенват с щипката сол, след това се прибавя и половината захар. Разбиват се на плътен сняг. Оставят се настрана.

Жълтъците се разбиват с другото останало количество захар до побеляване. Към тях се прибавя и шоколадовата смес на порции при непрекъснато разбиване с миксера на слаба степен. Получава се лека кадифена смес.

Прибавя се и брашното и се разбива на слаба степен на миксера само докато се приеме.

Накрая се прибавят и белтъците на три порции, като сместа се разбърква с шпатула.

Цялата смес се изсипва във формата, заглажда се. Отгоре се подреждат черешите. Пече се на 170 градуса за около 40 мин.

Фурната не се отваря по време на печенето, за да може да се образува хубаво коричка.

Влажността на сладкиша е по-суха по края на стените му, а в центъра остава мек и влажен, така че поставена дълга клечка ще трябва да излезе с полепнали трохи по нея.

Охлажда се напълно и след това се отваря рингът и се изважда сладкишът.

Разрязва се на тортени парчета.

Източник: Изкушения от кухнята на Илиана Балканскаподобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 58 301 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!