Шоколадов мус с ром

13/06/2018
"Ако искате да направите на някого комплимент, почерпете го с нежен шоколадов мус с ром "
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо259
  • Преглеждания за месеца17
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • сладкарска сметана - 500 мл течна
  • черен готварски шоколад - 230 г
  • масло - 100 г
  • захар - 150 г
  • яйца - 5 бр.
  • ром
  • инстантно кафе
  • ванилия - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджерка кипваме 150 мл от течната сметана, отстраняваме от котлона и слагаме начупения шоколад.

Бъркаме докато шоколадът се разтопи и прибавяме маслото. Разбъркваме докато и той се разтопи.

Прибавяме 1-2 ч.л. инстантно кафе, разбъркваме и оставяме тази смес да се охлади до стайна температура.

През това време разбиваме жълтъците с 100 г от захарта и една чаена лъжичка ром до гъста пяна. Бием 10 минути.

В друга идеално подсушена купа разбиваме белтъците с 50 г захар до твърда пяна. Щом шоколадовадовата смес се охлади разбиваме и нея до пухкав лъскав крем и започваме съединяването та трите смеси.

Първо по малко прибавяме жълтъчния крем към шоколадовия и внимателно разбъркваме с шпатула. След това също толкова внимателно прибавяме бълтъците към получения шоколадово-яйчен крем.

Мусът е готов и се разпределя в десертни чаши до половината а върху него се шприцова останалата течна сметана, която разбиваме на пухкав крем със захар на вкус и една ванилия.

Оставяме да се охлади в хладилник поне 2-3 часа.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!