Божествено говеждо мариновано месо с кореноплодни

13/06/2018
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaИноватор4901955441
"Обедно меню в Рая - божествено говеждо мариновано месо с кореноплодни "
Приготвяне30 мин.
Готвене300 мин.
Общо330 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо243
  • Преглеждания за месеца242
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • телешки джолан - 4 бр., около 1.600 г
  • кости - 1 кг
  • За овкусяването на месото
  • кашерна сол - 300 г
  • кафява захар - 100 г
  • карамфил - 10 бр., гвоздейчета
  • черен пипер - 1 с.л., зърна
  • бадеми - 1 ч.л.
  • синап - 2 с.л., светли семена
  • дафинов лист - 5 бр.
  • канела - 1 пръчица
  • хрян - 1 ч.л., изсушен
  • лук - 1 бр., голяма глава
  • оцет от шери - 1 с.л.
  • чесън - 1 скилидка, по желание
  • вода - 1.500 мл.
  • За бульона
  • вода - 3 литра
  • пресни картофи - 1 кг
  • моркови - 5 бр.
  • пащърнак - 1 бр.
  • шалот - 2 бр.
  • черен пипер - 5 зърна
  • дафинов лист - 1 бр.
  • целина - 1/4 от главата
  • гъби - 15 бр., цели от консерва
  • целина - прясна за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото и костите от говедото се измиват добре, за да не попаднат остатъчни костици в ястието.

В съд с кипяща вода поставяме солта и захарта. Останалите аромати поставяме в торбичка от марля, която завързваме. Пускаме я във врящата марината, за да освободят ароматите си и да я овкусят.

Кипваме 10-15 минути, след което я оставяме да се охлади напълно. Добавяме нарязания на две кромид лук и оцета. В голяма тенджера поставяме плик, в който слагаме джолана и доливаме марината.

Завързваме здраво и оставяме месото в хладилник да се маринова 24-30 часа. След овкусяването, месото се поставя в студена вода за 30 минути.

В тенджера от 5 литра поставяме костите и месото. Заливаме ги със студена вода и ги слагаме съда на силен огън.

Водата завира за 10-15 минути, след което намаляваме температурата на умерена. Обираме отделилата се на повърхността пяна. Поставяме в бульона обелените и почистени цели кореноплодни - пащърнак, лук и моркови.

Не забравяме да оберем още един път пяната и да прибавим подправките - черен пипер и дафинов лист. Ястието къкри под капак на много слаба температура около 120 минути.

Отстраняваме тенджерата от котлона и оставяме да се охлади. Изваждаме костите и отделяме месото от тях, като костния мозък пасираме.

Прехвърляме ги в друга по-малка тенджера. Нарязваме морковите на кубчета, като прибавяме гъбите и обелените пресни картофки.

Заливаме ги с 1.500 мл. - 1.800 мл., от говежди бульон, прибавяйки и вълшебния ценен костен мозък
(именно и затова предпочитам джолана, защото приготвям и костен говежди бульон от него).

Останалият бульон прецеждаме и прибираме във фризера за готвене. Ако се налага овкусете със сол, но не забравяйте, че месото е предварително осолено при мариноването.

Ястието къкри на умерен огън още 1 час. Картофките са се сварили, месото се разпада, време е да го поднесем и да се насладим на божествения му вкус.

Поръсваме с пресен нарязан кервиз и сервираме, докато е топло. Поднасяме в порционни чинии част от месото, картофки и зеленчуци и част от вкусния бульон.

Съвет: Тази рецепта се приготвя от телешка плешка. Аз я промених с джолан. Но ако използвате месо, овкусете го по същият начин в марината и после затворете в плик за печене, направен от алуминиево фолио.

Пече се 2.40 минути на 200 градуса до зачервяване и хрупкавост на коричката. Невероятно телешко печено като основно, за сандвичи или за пълнен хляб с горчица за пикник. По желание можете да настържете хрян и да го поднесете смесен с оцет, като добавка.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар