Лятна мусака от тиквички, ориз и моркови

14/06/2018
Петя Цанкова
отПетя ЦанковаПомощник Готвач853075
"Е, щом става дума за вкусна мусака с тиквички, то задължително трябва да поднесете с млечно-чеснов сос "
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 411
  • Преглеждания за месеца215
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • лук - 1 глава, нарязан на дребно
  • моркови - 2 бр. нарязани на кубчета
  • тиквички - 4 бр. нарязани на кубчета
  • ориз - 400 г
  • сол
  • олио - 5 с.л.
  • подправки - черен пипер, копър или джоджен и малко чубрица, а също може и магданоз
  • За заливката
  • кисело мляко - 1 кофичка (500 г)
  • яйца - 4 бр.
  • брашно - 4 с.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тавата, в която ще правя мусаката, загрявам олиото, слагам в него лука и морковите, посолявам ги леко, заливам с малко вода и ги задушавам до омекването им .

След това прибавям нарязаните на кубчета тиквички и добавям ориза. Пържа до неговото "остъкляване" както се казва.

След което наливам вода в необходимото съотношение 3. 5:1 (вода:ориз).

Подправям на вкус със солта, черния пипер и миризмите. Ако ползвате бульончета, може да натрошите едно или да сложите Пикантина за супа, но това, разбира се, е по желание! Слагам тавата във фурната да се пече.

Когато оризът се свари, е готов, заливам с поливката от добре разбитите с киселото мляко и брашното яйца.

Връщам отново във фурната, само на горен реотан, за да се запече заливката. Лятната мусака от тиквички е вкусна както топла, така и студена!

По желание при поднасяне върху всяка порция мусака може да се сложи лъжица гъсто кисело мляко, ако е домашно още по-добре!

Друг вкусен вариант е поднасянето в компанията на млечно-чеснов сос.

Да ви е сладко!подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!