Кюфтенца от тиквички в сос

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7785k1k3k11
Кюфтенца от тиквички в сос
Снимка: Рая Андонова
1 / 2
01/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Кюфтенца от тиквички от съвсем различно ниво - разкошни и в супер вкусен сос"

Необходими Продукти

  • за кюфтенцата
  • тиквички - 2 бр.
  • моркови - 2 - 3 бр.
  • галета - 100 г
  • брашно
  • джинджифил - на прах
  • чесън - на прах
  • червен пипер
  • розмарин
  • куркума
  • кимион
  • къри
  • сол
  • олио
  • за соса
  • лук - 2 глави
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 червена пиперка
  • домати - 3 узрели
  • растително мляко - 1/2 - 1 ч.ч. (по възможност неподсладено)
  • джинджифил - на прах
  • червен пипер
  • куркума
  • кимион
  • сол
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквичките се обелват и настъргват. Посоляват се и се оставят за 20 минути да се отдели водата. Настъргват се морковите.

Изцеждат се тиквичките и се смесват с морковите. Запържват се в сгорещено олио за няколко минути, докато поомекнат. Слагат се подправките, разбърква се и след около 2 минути се сваля от котлона.

Когато поизстине, от галетата се отделя малко за овалване на зеленчуковите кюфтета, а останалата се прибавя към сместа. Оформят се кръгли кюфтенца.

Овалват се в галета, смесена с малко брашно и сол, и се подреждат върху хартия за печене. Пекат се около 45 минути.

През това време се прави зеленчуковият сос. За тази цел се нарязват зеленчуците. Лукът и морковът се запържват около 5 минути, докато лукът стане прозрачен.

Добавят се доматите и пиперката и се запържва още 5 минути. Слагат се подправките, а след около 2 минути и млякото. Оставя се да ври 20-30 минути.

Сваля се от котлона и се пасира направо в тенджерата.

Кюфтенцата от тиквички в сос са много вкусни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: