Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Печено Пиле»Цяло пиле на фурна с картофено пюре и домашна майонеза

Цяло пиле на фурна с картофено пюре и домашна майонеза

МиховМихов
Новак
2116910161
Цяло пиле на фурна с картофено пюре и домашна майонеза
Снимка: Михов
1 / 4
16/06/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
135 мин.
Общо
165 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • пиле - 1 бр клас А
  • картофи - 500 г
  • пилешки бульон - 2 кубчета
  • черен пипер - 1 и 1/2 чаена лъжичка смлян
  • червен пипер - 1 чаена лъжичка пушен
  • къри - 1 чаена лъжица сладко
  • кимион - 1 чаена лъжица млян
  • лимони - 1 бр.
  • чесън - 5 скилидки
  • лук - 2 глави
  • соев сос - 1 супена лъжица тъмен
  • магданоз - на вкус
  • сол - поне 1 чаена лъжица в маринатата
  • масло - 250 г
  • зехтин - 5 супени лъжици студено пресован
  • олио - 400 мл
  • чили - 1 чушка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо измиваме пилето и го поставяме в суха тава.

Започваме с маринатата. В една купичка слагаме черния и червен пипер, солта, кърито и кимиона. Нарежете чилито на ситно. Настъргваме с ренде коричката на лимона и го оставяме настрани. Обелваме чесъна и настъргваме и него (ако искате по-свеж вкус може да настъргате и джинжифил, така ще балансирате пушеният червен пипер).

Натрошаваме 1/2 пилешки бульон. Добавяме 1 с.л зехтин extra virgin, 125 г масло (нарежете го на тънки филийки за да ви е по-лесно след това), 1 с.л соев сос и изтискваме половината от останалия лимон (не изхвърляйте другата половина - тя ще ни трябва за майонезата).

Започнете да бъркате маринатата с чаена лъжичка докато не получите лека каша. Коригирайте гъстотата и ароматите на маринатата по ваш вкус с допълнително зехтин или прясно изцеден лимонов сок.

Намазваме пилето с маринатата. Използвайте ръце, колкото и гъста да изглежда кашата за мазане с лъжица, трябва да натриете хубаво месото.

Оставяме го да си почине с маринатата и нарязваме картофки на шайби. Подреждаме ги в чиста тавичка. Обелваме 2 глави лук. Едната отива буквално в пилето. Увийте магданоз около главата лук и я сложете цяла в кухината на пилето.

Отстрани на нея сложете 2 резена от лимона. Втората глава лук нарежете на ситно и я сложете при картофките. Слагаме един и 1/2 бульон с 400 мл вода да ври на котлона. Заливаме картофките с 2 супени лъжици зехтин (ако желаете може и да добавите магданоз отгоре). След като бульона е заврял поливаме картофките и лука с него.

След като сме готови поставяме пилето върху катрофките. Слагаме в предварително загрята фурна на 250 градуса. Намаляваме фурната на 160 градуса и готвим за 1 час.

След като е изминал един час обръщаме пилето (трябва лимоновите корички и чесъна да са се запекли), взимаме останалите 125 гр масло и ги нарязваме на 12 филийки, като през 10 минути добавяме по 2 филийки масло върху пилето.

Печем общо 2 часа на 150 градуса. След това време обръщаме пилето за трети път и печем още 10 мин на температура 250 градуса. След това изключете фурната.

Изобщо не сме приключили до тук. Вадим пилето и няколко картофа в чиста тавичка и я покриваме с алуминиево фолио. След това вадим останалите картофи и ги пасираме. Според предпочитаната от вас консистенция може да добавяте от соса останал в тавата.

Разбиваме 2 яйца в дълбок съд (четох, че яйцата трябва да са със стайна температура и го направих). Доливаме 3 супени лъжици зехтин, 400 мл олио, 2 щипки сол и прясно изцеден лимонов сок от останалият ни лимон.

След като сме измили ръчния пасатор го потапяме на дъното на дълбокият съд и започваме да пасираме. Когато видите как на дъното започва да се образува магически майонеза започнете да издърпвате пасатора бавно нагоре.

И воала - след доста забавления и 3 мръсни тави ястието ви е готово. Поднесете с по няколко от картофките на шайби в картофеното пюре, залейте с останалото от тавата сосче и гарнирайте с домашно приготвената от вас майонеза.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: