Gotvach.bg»Рецепти»Алкохол»Ликьор»Ароматен ликьор от вишнап

Ароматен ликьор от вишнап

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Ароматен ликьор от вишнап
Снимка: Sevdalina Irikova
3 / 4
01/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
8
"Друго си е да поканиш приятели, да извадиш бутилка домашен ликьор от вишнап"

Необходими Продукти

  • вишнап - 2 кг
  • водка - 1 литър Аляска
  • кафява захар - 1.2 кг
  • канела - 1 пръчица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Цяла кошница узрели на слънце сочни и сладки плодове от вишнап е готова да се превърне в лек и ароматен ликьор.

За приготвянето му използвам водка, защото ракиите имат характерен плодов специфичен аромат, който надделява над вкуса на сладките черешо-вишневи плодове.

Тези плодови питиета са аперитивни спиртни напитки, със захарна добавка, чийто алкохолно съдържание е между 20-35 об.%.

Най-добрите аромати за приготвянето на плодовите ликьори са естествените - терпените. Тяхната наситеност нараства по време на зреенето на плода в спиртния алкохол по време на технологичната обработка или зреене.

Вие можете да прибавяте и други по желание - канела, ванилия и други по вкуса на домашния майстор.

Измиваме и почистваме плодовете от дръжки и листа. Отстраняваме костилките (съдържащи танини ) над стъклена купа, за да запазим отделения при обезкостяването сок. Разпределяме изчистените плодове в два големи стъклени буркани (трилитрови).

В подходящ съд смесваме спирта със захарта и разбъркваме до разтопяването й. Така запазваме целостта на плодовете.

Сладостта е според вкусът ви и сладостта на вишнапа. Моите плодове са много сладки и сочни, затова намалих количеството й.

Заливаме плодовете по равно със спиртния захарен сироп. Пускам пръчица канела в единия буркан.

Другия оставям с неутрален вкус. Покриваме стъклените съдове с алуминиево фолио.

Поставям ги в шкаф за 30-40 дни. Не държа спиртен екстракт на слънце. Тук времето е горещо и се предизвиква ферментация.

От време на време разклащаме бурканите с плодовете и пак ги прибираме в шкафа. Прецеждаме течността в тъмни стъклени шишета.

Можете да импровизирате с различни аромати, според вкуса ви - листо от индрише, зрънце карамфил, ванилия, канела.

Плодовете запазвам, с част от течността в хладилник или в хладно помещение. Така цяла година ги използвам за сладкиши, в сладолед, карамелизирани или във формички за лед към ликьора.

Ароматният ликьор от вишнап е удовлетворен женски каприз с кубче лед и момент на блажено спокойстве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: